Nieuw Prins Claus Conservatorium Groningen slikt geluid in

Het Prins Claus Conservatorium in Groningen opent maandagochtend de deuren voor vierhonderd studenten. Deze week al verhuizen de instrumenten van de Radesingel naar de nieuwbouw aan de Meeuwerderweg.

In de hal staat het nieuwe meubilair nog in dozen, klaar om uitgepakt te worden.  foto Duncan Wijting

In de hal staat het nieuwe meubilair nog in dozen, klaar om uitgepakt te worden. foto Duncan Wijting

Vleugels, piano’s, cello’s, gitaren, drumstellen en geluidboxen op trolleys rollen door de openslaande glazen deuren.

Verhuizers zetten de instrumenten in de lokalen waar ze door experts worden gestemd en afgesteld. In de hal van het Prins Claus Conservatorium aan de Meeuwerderweg staat het nieuwe meubilair nog in dozen, klaar om uitgepakt te worden.

Een goed moment voor de verhuizing

Maar in het gebouw wordt nu nog druk gezaagd, getimmerd, de laatste delen geverfd en technische handelingen verricht.

Het is herfstvakantie en daarom een goed moment om de instrumenten alvast te verhuizen. ,,Voor sommige instrumenten is het belangrijk dat ze voor gebruik een aantal dagen acclimatiseren’’, legt projectleider Gerard Kruizenga van de Hanzehogeschool Groningen uit.

,,We hebben bij de bouw erg veel aandacht besteed aan het klimaat, de luchtvochtigheid. Net als aan de akoestiek, want in de leslokalen en de concertzalen is die natuurlijk hartstikke belangrijk.’’

Kruizenga loopt ontspannen tussen de verhuizers en de werklui door. ,,We liggen mooi op schema’’, zegt hij. Oftewel, voordat maandagochtend de deuren opengaan voor de studenten zal de verf droog zijn, staan alle instrumenten op de juiste plek, is het meubilair uitgepakt en zijn de vloeren schoon geboend.

Nu onder één dak

Een deel van het conservatorium zat aan de Radesingel en een ander deel aan de Veemarktstraat, verstopt achter cultuurcentrum De Oosterpoort. Met een forse verbouwing van 9 miljoen euro zitten de muziekopleidingen onder één dak op bijna 2000 vierkante meters.

Met grote ramen en een extra ingang aan de Meeuwerderweg is er een jazzclub gebouwd op de plek waar eerder café Cheers zat. De jazzclub moet met lunchconcerten het stadspubliek meer betrekken bij het conservatorium.

Niet zomaar boren

Aparte drumbunkers behoeden omwonenden voor geluidsoverlast en ook de leslokalen zijn goed geïsoleerd. ,,Experts hebben ons geholpen om met wandpanelen het geluid zo goed mogelijk te absorberen’’, zegt Kruizenga. ,,Ook de opnamestudio is helemaal afgedicht, zodat er geen geluid lekt. Er mag om die reden in dit gebouw ook niet zomaar in de muren worden geboord.’’

Wat de bestemming wordt van het lege pand aan de Radesingel is nog onduidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu