Nieuw bedrijf combineert inkomen en re-integratie

Nieuw bedrijf combineert inkomen en re-integratie. Foto Geert Job Sevink

Eén bedrijf voor werk en inkomen in Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Dat is het Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen.

Eén bedrijf voor werk en inkomen in Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Dat is het Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen.

Die pet past ons allemaal. Dat had het motto kunnen zijn van de aftrap voor het Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen (BWRI), vrijdagmorgen in Sappemeer. Wethouders Peter Verschuren (SP) van Hoogezand-Sappemeer en Jan Jakob Boersma (ChristenUnie) van Slochteren kregen uit handen van directeur Taco van de Poel een basketbalpetje, een pen van de BWRI en bloemen voor het thuisfront.

Participatiewet

Dat alles gebeurde onder de toeziende ogen van tientallen toegestroomde, overwegend in blauw en oranje gestoken medewerkers. In het nieuwe bedrijf zijn de sociale werkvoorziening en de sociale dienst in één organisatie ondergebracht. Hoogezand-Sappemeer en Slochteren willen de Participatiewet – het helpen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan passend werk of mee laten doen aan de samenleving – zo beter en soepeler uitvoeren. ,,Met verschillende bedrijven voor werk en inkomen is de Participatiewet onuitvoerbaar'', heeft Verschuren vastgesteld.

Hoogezand-Sappemeer en Slochteren lopen voorop door op deze manier de Participatiewet handen en voeten te geven. Van de Poel: ,,Met het BWRI behouden we de menselijk maat en dat doen we met een sociaal hart. Ons motto is niet voor niets: iedereen is van waarde en heeft waarde. Ons doel is om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag te helpen. Als dat niet lukt willen we ze mee laten doen aan de maatschappij.''

In het nieuwe bedrijf zijn honderd ambtenaren ondergebracht en (omgerekend) vierhonderd volledige banen in de werkvoorziening. Feitelijk is het een sterfhuisconstructie. Wie nu in de sociale werkvoorziening zit, mag zijn of haar werkbare leven daar uitdienen, maar nieuwe gevallen komen er niet bij. Die moeten aan het werk op de reguliere arbeids- of vrijwilligersmarkt worden geholpen.

Nieuwe start, nieuwe website

Bij een nieuw bedrijf hoort een nieuwe website. ,,Wie voorheen googelde op BWR kwam op de meest vreemde sites terecht'', had Jan Jakob Boersma ontdekt. ,,Met de ingebruikname van de nieuwe naam www.bwri.nl is de vindbaarheid aanmerkelijk verbeterd.''

De werkvoorziening en het re-integratiebedrijf zijn gevestigd aan de Molenraai in Sappemeer. Voorheen de sociale dienst zit nog in het pand aan de Haydenlaan in Hoogezand. Er wordt gezocht naar één onderkomen voor nog kortere lijntje.

Medewerkers van BWRI luisteren naar de speech van wethouder Peter Verschuren.

Nieuws

Meest gelezen

menu