Nieuw hotel in hartje Groningen in de pijplijn - met 135 kamers grootste van het centrum

De binnenstad van Groningen krijgt nog een nieuw groot hotel. Aan het Gedempte Kattendiep in hartje Stad verrijst zelfs het grootste hotel van het centrum, met volgens de plannen 135 kamers.

Impressie van het nieuwe hotel aan het Gedempte Kattendiep.

Impressie van het nieuwe hotel aan het Gedempte Kattendiep.

Daarmee wordt het hotel aan het Gedempte Kattendiep groter dan het pas geopende Market Hotel aan de Grote Markt, dat 123 kamers heeft.

Initiatiefnemer, investeerder en creatief brein achter de plannen is Arend Jan Vegter. Dat is geen onbekende in de Groninger vastgoedwereld. Zo is hij ook eigenaar van de flat Utopia in Selwerd. Hij behoort volgens onderzoek van DVHN en De Groene Amsterdammer vorig jaar tot een van de grootste particuliere onroerendgoedeigenaren in de stad.

Van China Town tot hotel

De hoek van de Oosterstraat en het Gedempte Kattendiep is nu grotendeels een groot gebouw onder de noemer Oosterboog. Dat begint bij all-you-can-eattoko Digibytes en eindigt om de hoek bij restaurant Happy Italy. Ooit was het een groot bedrijfsverzamelgebouw, daarna moest dat de China Town Groningen worden. Maar dat is nooit echt van de grond gekomen.

Vegter wil er nu een enorm hotel van maken. ,,Samen met architectenbureau De Zwarte Hond hebben we een masterplan ingediend bij de gemeente”, vertelt Marcel van der Lyke, namens Groningse Panden beheerder van het vastgoed van Vegter.

Alleen ontbijt

Er komt volgens Van der Lyke geen restaurant of café in het hotel. ,,Alleen een eetgedeelte voor het ontbijt. Het de bedoeling dat de hotelgasten de stad induiken om bijvoorbeeld een hapje te eten bij een van de vele restaurantjes op het Zuiderdiep, Kattendiep of in de Oosterstraat. En er zijn ook genoeg gezellige kroegen in de binnenstad om biertje te drinken.”

De ingang van het nieuwe hotel komt aan het Gedempte Kattendiep, bij de entree van Digibytes. Dat restaurant hoeft overigens, net als Happy Italy dat om de hoek in hetzelfde aaneengesloten gebouw zit, niet te vrezen voor het voortbestaan. ,,Het hotel wordt eromheen gebouwd.”

Grotere gezinskamers

Het nieuwe hotel heeft nog geen naam. Wel is bekend dat het hotel een brede doelgroep bedient. Van der Lyke: ,,Het is voor de middenklasse. We mikken op stelletjes en vrienden die een citytrip doen, maar ook op gezinnen. Het moet een mooie mix worden. Ik heb zelf kinderen en als wij een stedenreisje doen, zijn we eigenlijk altijd aangewezen op een bungalowpark omdat hotelkamers vaak te klein zijn. Daar brengt dit hotel verandering in.”

Die verandering moet ergens eind 2022 of begin 2023 worden ingezet. Maar de opening hangt nog van veel factoren af, zegt Van der Lyke. De gemeente reageerde volgens hem in eerste instantie positief op het idee. ,,We zetten nu de puntjes op de i en de officiële vergunningsaanvraag is ingediend. Als dat is afgerond, kunnen we beginnen met verbouwen en een uitbater vinden, want die hebben we ook nog niet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu