Nieuw leven voor Groninger Buitenschool

Nieuw leven voor Groninger Buitenschool

De voormalige Groninger Buitenschool in Glimmen wordt een plek waar zorg, evenementen, horeca, cultuur en wonen samenkomen. Vier Glimmenaren wonnen donderdag de pitch voor de herbestemming met hun plan voor coöperatie ‘de Buitenschool'.

De voormalige Groninger Buitenschool in Glimmen wordt een plek waar zorg, evenementen, horeca, cultuur en wonen samenkomen. Vier Glimmenaren wonnen donderdag de pitch voor de herbestemming met hun plan voor coöperatie ‘de Buitenschool'.

Bruisend plan

Het meest bruisende plan met een stevige financiële onderbouwing en een bundeling van creativiteit. Met deze woorden roemde juryvoorzitter Thijs van Bree het idee van Ma-rion Romein, Sofie van Rhijn, Jort Schuring en Volken de Vlas.

Het kwartet staat te popelen om van de oude Groninger Buitenschool coöperatie ‘de Buitenschool' te maken. Wat ze voor ogen hebben: een locatie waar kok/cateraar Van Rhijn haar plantaardig restaurant met permacultuur-tuin bestiert, zorgbestuurder Schuring zich buigt over leerwerktrajecten en dagbesteding en kunstenaar/organisator De Vlas een podium voor kunst en design creëert. Of dit nog niet genoeg is, zal eveneens een woongroep ontspruiten, waar meerdere generaties duurzaam met elkaar samenleven. Dit alles onder de bezielende leiding van Romein, eventmanager van de Puddingfabriek.

Maar liefst 24 plannen kwamen de afgelopen maanden binnen bij architectuurcentrum Platform Gras, de stichting Vastgoedrapport Groningen – Assen en platform Ruimte in Stad. Zij organiseerden Pitch, een creatieve manier om leegstand aan te pakken. Hun oproep: verzin een verrassend plan voor de oude Groninger Buitenschool.

Buitenschool voor chronisch zieke kinderen

Deze van oorsprong buitenschool voor chronisch zieke kinderen – stadse bleekneusjes – verrees in 1953 uit de geest van stadsarchitect Jaap Wilhelm in de bosrijke omgeving van Appèlbergen bij Glimmen. Inmiddels zijn de vijf leslokalen en een aantal bijgebouwen in be-heer van huisvester CareX.

Een vakjury, bestaande uit Thijs van Bree (projectontwikkelaar), Joris van Haaften (erfgoedspecalist), Hedwig de Boer (beleidsmedewerker onderwijs van de gemeente Haren) en Roel Drenth (vastgoedbankier) kozen uit de inzendingen vier finalisten. Zij presenteerden – pitchten – gisteren hun plannen voor een bomvolle raadzaal in het gemeentehuis van Haren.

,,Vier plannen waar veel tijd en energie in is gestoken'', roemde Van Bree de kundige inzet van de kandidaten. Het kiezen van een winnaar was dan ook een close call.

Kuuroord

Freek Wilkens en Dana Ebbekink verloren de strijd op het nippertje. Hun plan – toepasselijk ‘Wilhelm' getiteld – om van de school een moderne oase voor hedendaagse stadse bleekneuzen te maken, oogstte lof vanwege de knipoog naar het verleden en de aandacht voor het monumentale karakter van de locatie.

Het idee voor een ‘kuuroord' annex kenniscentrum, waar gasten werken aan zowel hun geestelijke als lichamelijke gezondheid, was op alle fronten onderscheidend. Bedenkers Suzan Makkink, Anne Bolster en Ylze Lindeboom voorzagen het publiek van een originele presentatie en een gezonde snack: een appel. Het vierde finaleplan kwam van David Inden, Pim Benus, Piet de Jongh en Tjerd van Riemsdijk. Zij zetten in op een kennisinstituut voor duurzame plattelandsontwikkeling.

Het winnende team gaat nu in gesprek met wethouder Paula Lambeck voor de verdere uitwerking.

Op de foto: De Pitch-winnaars (vlnr) Sophie van Rhijn, Volken de Vlas, Jort Schuring en Marion Romein met Thijs van Bree en Paula Lambeck

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu