Verenigingen boos, want ze gaan erop achteruit: Nieuw plan voor inzameling oud papier Het Hogeland

Gemeente Het Hogeland gaat het komend jaar alsnog met alle papierophalers rond de tafel om tot een nieuwe manier van inzameling te komen.

Meerdere verenigingen halen oud papier op om hun kas te spekken.

Meerdere verenigingen halen oud papier op om hun kas te spekken. Foto: Archief Jan de Vries

Dat beloofde wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen) woensdagavond aan de gemeenteraad.

Veel oudpapierinzamelaars in dorpen zijn woedend. Zij zouden worden gevraagd mee te denken over een nieuwe manier van inzameling, maar hoorden niets. Clubs die belden of mailden met de gemeente kregen geen antwoord.

Garantieprijs levert minder geld op in plaats van meer

Komend jaar lopen de huidige contracten af en de gemeente wil nieuwe afspraken maken. Ze komt met een voorstel om alle inzamelaars tijdelijk een garantieprijs te geven omdat de oudpapierprijzen de afgelopen jaren zijn gekelderd. Maar tot verrassing van de verenigingen pakt die garantieprijs voor hen nadelig uit. In plaats van meer geld, houden ze minder geld over.

Ophalen oudpapier door verenigingen een groot goed

De politiek partijen spraken er schande van. Zij vinden het ophalen van oudpapier door verenigingen een groot goed. Veel vrijwilligers zetten zich ervoor in en clubs bestaan ervan. Als ze een te lage prijs krijgen, halen ze het niet meer op en gooien inwoners het in de grijze container, vrezen ze. Terwijl Het Hogeland haar inwoners juist oproept het afval zoveel mogelijk te scheiden.

Eind april nieuw voorstel

Wethouder Eltjo Dijkhuis (GemeenteBelangen), die de afvalportefeuille overnam van de opgestapte Harmannus Blok (ChristenUnie), is het eens met de raadsleden. ,,We gaan vanaf morgen met de clubs overleggen en komen met een nieuw voorstel’’, zo beloofde hij. Doel is voor een jaar een overgangsregeling te maken en daarna met een definitieve te komen. Eind april moet er een voorstel liggen.

Nieuwe wethouder Theo de Vries

De afvalportefeuille wordt overgenomen door de woensdagavond geïnstalleerde Theo de Vries (ChristenUnie) die Blok opvolgt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu