Nieuw rekenmodel voor versterking (maar gedupeerden merken daar vrij weinig van)

Niet de NAM, maar onderzoeksbureau TNO gaat vanaf 2021 de risicoanalyse over de gaswinning doen. Dat meldt minister Eric Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Foto: ANP

Het model van TNO vervangt de Hazard and Risk Assesment (afgekort: HRA). Dat is een rekenmodel van de NAM dat het Rijk gebruikte om inzicht te krijgen in de veiligheidsrisico’s van de gaswinning. De HRA is onder meer gebruikt om vast te stellen welke woningen het eerst versterkt moeten worden, om de omvang van de versterkingsoperatie te bepalen en om beslissingen te nemen over het winningsniveau en de wijze waarop gas wordt gewonnen.

NAM had met model te veel invloed

Het model is omstreden. De NAM had met het rekenmodel te veel invloed op de versterkingsoperatie, stelden gedupeerden, Kamerleden en maatschappelijke organisaties zoals het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodembeweging. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wilde af van de HRA.

Wiebes laat in de brief weten dat het al langer een wens is van de overheid om de dreigings- en risicoanalyse niet meer door de NAM, maar door een onafhankelijke partij uit te laten voeren. ‘Daarmee komt een belangrijk instrument voor de besluitvorming rondom de gaswinning en de versterking volledig in publiek beheer’, schrijft de minister.

Van HRA naar SDRA

TNO heeft een eigen model ontwikkeld en gaat vanaf 2021 de jaarlijkse Dreiging- en Risicobeoordeling voorbereiden. Dit model heet voluit de seismische dreigings- en risicoanalyse. Afgekort: SDRA.

Het onderzoeksbureau heeft een vijfjarige opdracht gekregen om de analyse uit te voeren. Het doel van TNO is hetzelfde als dat van de NAM. Maar onder de motorkap verschillen de twee modellen wel, laat woordvoerder Kees Nanninga van het onderzoeksbureau weten. „TNO past op onderdelen andere en sneller rekentechnieken toe.”

Volledige transparantie

Wat merken de Groningers daarvan? Niet direct heel veel. De SDRA wordt met name achter de schermen gebruikt. „Woningen die ooit als niet veilig zijn aangemerkt, zullen die status behouden”, zegt Nanninga.

Het onderzoeksbureau is van plan om in de eerste helft van 2021 een website te openen, waarop de aanpak en resultaten van SDRA, het programma en de technische beschrijving voor iedereen te vinden zijn. TNO wil daarmee zorgen voor volledige transparantie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu