Nieuwbouw Winkler Prins Veendam schiet de grond uit

Niet alleen de paddenstoelen schieten uit de grond. Ook de nieuwbouw van de Winkler Prins scholengemeenschap (WP) in Veendam is per dag beter te zien. De eerste contouren tonen duidelijk waar straks de lessen worden gegeven.

De nieuwbouw schiet de uit. Op de achtgrond rechts, het huidige rode vmbo-pand.

De nieuwbouw schiet de uit. Op de achtgrond rechts, het huidige rode vmbo-pand. foto DvhN Pieter Broesder

Nog een jaar en de omgeving van het huidige hoofdgebouw van de WP en het oude stadion van Veendam aan de Langeleegte is onherkenbaar veranderd. Bouwvakkers zijn op het schoolterrein druk aan het werk. Een steenworp verderop, bij het stadion zijn graafmachines bezig, worden kabels en leidingen getrokken en is al een flink stuk groen gerooid.

Eerstejaars onder een dak

School en stadion maken straks deel uit het het zogeheten Leer- en Sportpark (LSP) waar nagenoeg alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs op één plek les krijgen en waar ook sportverenigingen hun basis krijgen. 5400 vierkante meter nieuwbouw liefst komt er; duurzaam, gasloos, bijna energieneutraal. Ook is er rekening gehouden met aardbevingen. Gevels van de verschillende gebouwen worden allemaal net even anders.

De eerste muren van wat het vmbo-pand wordt (dat verbonden wordt met het huidige rode vmbo-gebouw) en het Brugklasgebouw staan er al. Alle eerstejaars komen er onder een dak.

,,We liggen op schema’’, zegt schooldirecteur Ferdinand Vinke. ,,Als dat zo blijft dan kan het gebouw volgend jaar opgeleverd worden en kunnen de eerste kinderen er met ingang van het nieuwe schooljaar na de zomervakantie leskrijgen.’’

Hoofdgebouw jaar leeg

Direct daarna start in de nazomer van 2021 de renovatie van het huidige hoofdgebouw aan de Raadsgildenlaan. Dat wordt een ingrijpende verbouwing vertelt Vinke. Honderden leerlingen en docenten zullen dan moeten verhuizen. Het schoolpand wordt een jaar ontruimd. Alle leerlingen uit het hoofdgebouw gaan dan over naar de Pinksterstraat in het centrum van Veendam. ,,Het zal passen en meten worden. Maar het is niet anders. We trekken echt een jaar uit voor de renovatie. Het hoofdgebouw moet daarna jaren meekunnen.’’

1900 leerlingen

In 2022 hoopt de WP de bouwwerkzaamheden achter de rug te hebben en nagenoeg alle leerlingen op een locatie te hebben. Het gaat dan om 1900 leerlingen.
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu