Nieuwbouw Zorgboerderij Fraam in Middelstum van start: eerste boorpalen gaan vrijdag de grond in

Zo gaat het nieuwe pand van Zorgboerderij Fraam in Middelstum eruit zien. De nieuwbouw moet eind dit jaar af zijn. Foto: Stichting Sprank

Zorgboerderij Fraam in Middelstum wordt weer opgebouwd. De boerderij ging in 2018 in vlammen op. De eerste paal van het nieuwe pand wordt vrijdag geslagen.

Een houtwerkplaats, een winkel, een kaarsenmakerij en een keuken: zorgboerderij Fraam in Middelstum had het allemaal. Tot in 2018 brand uitbrak in de schuur. De twee bewoners konden zichzelf in veiligheid brengen, het woonhuis bleef gespaard, maar een groot gedeelte van de boerderij werd verwoest.

Stichting Sprank

Fraam is van Stichting Sprank, een organisatie die op dertig verschillende plekken zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. De 22 medewerkers konden eerst een halfjaar terecht in de brandweerkazerne en in de Martyriakerk in Bedum. Een tijdelijke unit op het terrein van Fraam bood vanaf maart 2019 soelaas. Daar wordt, tot de nieuwbouw klaar is, gewerkt.

Op de plek van de afgebrande schuur komt het nieuwe gebouw voor de dagbesteding. Vrijdag start het heien van de boorpalen. Het pand wordt eind 2021 opgeleverd. Het woonhuis was in slechte staat en daarom is met de NAM besloten om ook het huis aardbevingsbestendig opnieuw te bouwen.

Meer ruimte dan eerst

,,De kaarsenmakerij komt eerst niet terug’’, zegt Jantje Sikkema van Stichting Sprank. ,,De werkplaats wordt uitgebreid en we gaan ons meer richten op beweegactiviteiten.’’ De groep in Middelstum bestaat uit ongeveer 35 medewerkers. ,,In de nieuwe boerderij is meer ruimte dan we hadden.’’ Of de groep nog groter kan worden, moet later blijken.

De nieuwbouw komt tot stand in samenwerking met de gemeente Eemsdelta, Martini Architecten en Archipunt ingenieursbureau. Aannemersbedrijf Vuurboom zal samen met installatie bedrijf Dietvorst het gebouw realiseren.

Nieuws

menu