Nieuwe Novaweg: helft minder vrachtwagens, landbouwverkeer en auto's door dorp Winsum

De nieuwe Novaweg aan de noordelijke dorpsrand van Winsum is open.

De nieuwe Novaweg aan de noordelijke dorpsrand van Winsum is open. Foto DVHN

De Novaweg langs de noordelijke dorpsrand van Winsum is open. Het gaat om de nieuwe verbindingsweg tussen de Onderdendamsterweg en de Provincialeweg N361.

De weg moet er voor zorgen dat er 50 procent minder gemotoriseerd verkeer door het centrum van Winsum rijdt. Daar klagen inwoners al jaren over gevaarlijke verkeerssituaties.

Vrachtwagens, busjes en zwaar landbouwverkeer moeten in het centrum de weg delen met voetgangers en fietsers, onder wie veel scholieren, kinderen en ouderen. Per dag rijden er 7000 voertuigen langs. De nieuwe Novaweg moet er voor zorgen dat vooral het doorgaand verkeer het centrum mijdt. Over een paar maanden worden op meerdere plekken in het dorp tellingen gehouden om te kijken òf het zo is.

Novaweg is 60-kilometerweg

Voormalig gemeente Winsum besloot in 2016 tot de nieuwe verbindingsweg, die is vernoemd naar de naastgelegen bloemenbuurt die in de volksmond Nova Zembla heet. De 60-kilometerweg gaat met een tunnel onder de spoorlijn Groningen-Eemshaven door.

Wethouder Stephan van Keijzerswaard

De afgelopen twee weken was de weg al open voor fietsers en voetgangers, en honderden mensen maakten daar gebruik van. Sommige Winsumers hadden graag een fietspad naast de nieuwe weg gezien, maar daar was destijds geen geld voor, zegt wethouder Stephan van Keijzerswaard. Als openingshandeling reed hij samen met collega-wethouder Eltjo Dijkhuis in een oude brandweerwagen over de weg die 8,3 miljoen euro kostte en daarbij binnen de begroting bleef.

Snelfietspad Groningen-Winsum

Provincie Groningen is bezig ook de doorgaande weg N361 veiliger te maken. Daarvoor werden de afgelopen jaren meerdere rotondes aangelegd. Deze zomer volgt de laatste ter hoogte van de Garnwerderweg in Winsum. Ook is een snelfietspad langs het spoor tussen Groningen en Winsum aangelegd. Het laatste deel, grofweg tussen Sauwerd en Winsum, moet in september klaar zijn.