Nieuwe coalitie Groningen: SP doet niet mee wegens nieuwe tramplannen

Informateur Ineke van Gent. Foto: Duncan Wijting

GroenLinks in de gemeente Groningen zet vraagtekens bij de bereidheid van de SP compromissen te sluiten over bijvoorbeeld de komst van een tram.

Dit staat in een verslag van een gesprek in de eerste onderhandelingsronde tussen informateur Ineke van Gent en fractievoorzitter en lijsttrekker Glimina Chakor. Het verslag is opgenomen in het advies van de informateur over de toekomstige coalitie en is in het bezit van Dagblad van het Noorden .

GroenLinks gaf in dit gesprek aan onder voorwaarden bereid zijn met de SP samen te werken. Maar er zijn zorgen, zo blijkt uit het verslag. Is er bij de socialisten voldoende ‘compromisbereidheid’ over bijvoorbeeld de komst van een tram?

Tram en nieuw verkeerscirculatieplan speerpunten van GroenLinks

De informateur vroeg de beoogde coalitiepartners onder meer naar de speerpunten. GroenLinks noemt ook: tram en een nieuw verkeerscirculatieplan waarbij verkeer tussen de stadswijken zoveel mogelijk over de ringweg moet rijden. Voor de PvdA is dit onder meer de gesubsidieerde basisbaan

Van Gent adviseert een coalitie met GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie. Deze partijen hebben een meerderheid van 25 zetels. Het advies wordt dinsdag om 12 uur bekend. ‘Willen ze moeilijke besluiten nemen en uitleggen aan hun achterban?’ vraagt de informateur zich af in haar advies dat in het bezit is van Dagblad van het Noorden en dinsdag om 12 uur bekend wordt gemaakt.

‘Veel succes met het zoeken naar 500 miljoen euro voor de tram’

Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP is teleurgesteld over het advies. ,,Ik wens ze veel succes met het zoeken naar 500 miljoen euro voor de tram.’’ Hij vindt het ‘frappant’ dat de SP na het eerste gesprek met de informateur voor een tweede gesprek werd uitgenodigd. ,,Terwijl tijdens het eerste gesprek met GroenLinks al duidelijk bleek dat de voorkeur uitging naar een coalitie met D66. Maar ik meende dat GroenLinks een ‘zo links mogelijke’ coalitie wilde?’’

De SP had drie breekpunten. ,,Niet samen met de VVD, geen tram en een einde aan marktwerking in de zorg. Een investering in een project als de tram gaat ten koste van sociaal beleid. En de stad telt al een aantal dure projecten, zoals de zuidelijke ringweg, de nieuwe Oosterpoort, het Groninger Forum, de Kunstwerf in het Ebbingekwartier en het Multifunctioneel Centrum De Wijert.’’

‘Drie wethouders voor GroenLinks’

De informateur denkt dat voor de nieuwe gemeente Groningen (bestaande uit Groningen, Haren en Ten Boer), die vanaf 1 januari een feit is, zeven wethouders nodig zijn. De huidige gemeente telt er vijf. Op de vraag van Van Gent welke verdeling de partijen voor ogen hebben wordt als optie genoemd: GroenLinks drie, PvdA twee en D66 en ChristenUnie elk een.

D66 verloor flink tijdens de verkiezingen en gaat van negen naar vijf zetels. Toch luidt het advies deze partij op te nemen in de nieuwe coalitie. De informateur stelde lijsttrekker en verkeerswethouder Paul de Rook tijdens de eerste gespreksronde met lijsttrekkers onder meer de vraag: hoe kijkt u aan tegen de financiële situatie van de gemeente, bent u bereid te bezuinigen voor nieuw beleid, zo ja hoeveel, waar en waarvoor?

Hij antwoordde onder meer lastenverzwaring niet uit te sluiten. Maar hij zei ook dat grote, nieuwe investeringen niet ten koste van alles moeten doorgaan. Hij wil de tram niet principieel uitsluiten. ‘Echter is het verstandig zo veel te investeren terwijl mobiliteit zo in ontwikkeling is?’

Coalitiepartner VVD valt af

De huidige coalitiepartner VVD wordt vooralsnog uitgesloten. VVD-wethouder en lijsttrekker Joost van Keulen noemde dit ‘onverstandig en teleurstellend’. De liberalen behaalden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen vier zetels, een zetel winst.

De informateur praatte met alle partijen, maar - zo blijkt uit het advies - GroenLinks sloot op voorhand de PVV uit van deelname aan de coalitie vanwege ‘een fundamenteel verschil over inclusieve samenleving en duurzame samenleving’. Ook de beoogde coalitiepartners voelen hier niet veel voor.

Van Gent voerde vervolggesprekken met PvdA, D66, SP, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. De laatste valt af, mede omdat er wordt getwijfeld over de bereidheid compromissen te sluiten. Ook beschikt de fractie over weinig bestuurlijke ervaring. Partij voor de Dieren ging bij de gemeenteraadsverkiezingen van een naar drie zetels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu