Nieuwe commissie stort zich op afhandeling van alle mijnbouwschade

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto ANP/Jerry Lampen

Er komt een nieuwe landelijke onafhankelijke commissie voor de afhandeling van alle vormen van mijnbouwschade. Behalve gaswinning gaat het ook om schade door zoutwinning en geothermie.

Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De nieuwe commissie gaat er voor zorgen dat gedupeerden voor de beoordeling van hun schade niet langer afhankelijk zijn van de betreffende mijnbouwonderneming. De commissie kijkt ook naar schades door gaswinning uit kleine velden en voormalige mijnbouw in Limburg.

Langdurige technische en juridische discussies

Wiebes meldt dat mensen bij de vergoeding van mijnbouwschade niet mogen verzanden in langdurige technische en juridische discussies. ,,Waarbij ze voor de beoordeling van hun schade afhankelijk zijn van het bedrijf dat mogelijk de schade heeft veroorzaakt. Ik ga ervoor zorgen dat de beoordeling zowel procedureel als inhoudelijk transparant is en dit onafhankelijk gebeurt van de mijnbouwonderneming die de schade moet vergoeden.''

Voor mijnbouwschade in Groningen is een wetsvoorstel in voorbereiding. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen gaat schademeldingen onafhankelijk van de mijnbouwonderneming beoordelen. Minister Wiebes wil nu ook dat gedupeerden in de rest van Nederland schade als gevolg van mijnbouw op eenvoudige en laagdrempelige manier kunnen verhalen.

Nieuws

Meest gelezen

menu