Nieuwe corona-luchtbrug naar Noorden ontlast volle ziekenhuizen in de rest van Nederland

De corona-afdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een nieuwe luchtbrug voor corona-patiënten naar Noord-Nederland ontlast vanaf deze week de ziekenhuizen in de rest van Nederland.

Maandag is het transport op gang gekomen. Toen gingen er minstens vier patiënten van intensive care-afdelingen in Rotterdam en Dordrecht naar Groningen, Leeuwarden en Sneek.

Om de luchtbrug in stand te houden heeft het ministerie van Volksgezondheid opnieuw de Waddenhelikopter gevorderd van de ANWB. Een helikopter van Defensie verzorgt overdag het spoedtransport van en naar de Waddeneilanden.

De luchtbrug is opgezet om in heel Nederland de ‘normale’ ziekenhuiszorg weer op gang te kunnen brengen. Transport van corona-patiënten naar het rustige Noorden geeft de hospitaals elders lucht.

De gele Waddenhelikopter wordt voor het coronavervoer ingezet van ‘s morgens negen uur tot ‘s avonds tien uur. In de nacht is hij weer beschikbaar voor de Wadden.

Dordrecht

Maandag zijn er twee ic-patiënten vervoerd vanuit het Fransiscus Ziekenhuis in Rotterdam. De ene ging naar het Martini Ziekenhuis in Groningen, de andere naar het Antonius in Sneek. Vanuit het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht zijn er patiënten overgevlogen naar Groningen (Martini) en Leeuwarden (MCL).

De luchtbrug gaat de komende dagen door. Voor lange afstanden wordt omwille van de tijd voor helikoptervervoer gekozen. Naast de ‘normale’ Waddenhelikopter, de Lifeliner 6, is ook de reserve-heli Lifeliner 5 in de lucht.

Reguliere zorg

De verdeling van patiënten wordt bepaald door het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in Rotterdam. ,,Voor het weekeinde werd duidelijk dat we de grootste piek hebben gehad’’, weet Japke Grit van UMCG Ambulancezorg. De luchtbrug is volgens haar bedoeld om ,,de reguliere zorg in heel Nederland weer op te kunnen pakken.’’

De vordering van de Waddenheli geldt eerst voor twee weken. Ziekentransport van eilanders gebeurt nu tijdelijk door de NH90-helikopter van Maritiem Vliegkamp De Kooy bij Den Helder.

Nieuws

Meest gelezen

menu