Het beeld van Groningen: Nieuwe doelman voor FC Groningen

De nieuwe doelman Jan Nordström wordt op 4 juli 1971 samen met zijn vrouw door FC Groningen-trainer Ron Groenewoud (links met zonnebril) rondgeleid door het Oosterparkstadion. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: Jan Nordström.

Op 4 juli was het precies vijftig jaar geleden dat FC Groningen de nieuwe doelman Jan Nordström presenteerde. Hij werd, samen met zijn vrouw, door FC Groningen-trainer Ron Groenewoud (links met zonnebril) door het Oosterparkstadion rondgeleid. Voor Jan Nordström en FC Groningen gebeurde dit in een beladen periode, want de Zweed moest de opvolger worden van de legendarische GVAV-keeper Tonny van Leeuwen, die nog geen drie weken daarvoor bij Meppel was verongelukt. Nordström zou drie seizoenen voor de FC spelen.

Om de beladenheid rondom deze foto even te schetsen: op 14 juni 1971 ontving Tonny van Leeuwen ’s avonds in Rotterdam de prijs voor de minst gepasseerde doelman van het betaalde voetbal in het seizoen 1970−1971. Op de terugweg uit Rotterdam, in de vroege ochtend van 15 juni, kwam hij bij een auto-ongeluk om het leven. De volgende dag, woensdag 16 juni, werd FC Groningen officieel, als opvolger van GVAV, opgericht.

Op 29 juli 1971 speelden FC Groningen en Huddersfield Town (Engeland) een benefietwedstrijd ter nagedachtenis van Tonny van Leeuwen. Het was het debuut van Jan Nordström in het Oosterparkstadion.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Het beeld van Groningen
menu