Nieuwe fontein blikvanger bij entree van Veendam

Een ware blikvanger, het kunstwerk van cortenstaal aan het Lloydsplein in Veendam. Harry Tielman

De entree van Veendam vanaf de N33 heeft een nieuw gezicht. Met de ingebruikname van een fontein is de reconstructie van het Lloydsplein afgerond.

Het is een blikvanger, dat moet gezegd; het kunstwerk van cortenstaal met fontein, in het midden van de grote rotonde. Vooral wanneer het in het donker wordt belicht. De staanders symboliseren het Ooster- en Westerdiep, de spiraal waar het water doorstroomt staat voor de Oude Ae. Wie Veendam vanaf de N33 binnenkomt kan het kunstwerk niet over het hoofd zien. De afgelopen maanden is eraan gewerkt, gisteren werd het door wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen) officieel onthuld.

Groot onderhoud

Het hele verkeersplein ging op de schop. Dat was nodig, het voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Het wegdek was dringend toe aan groot onderhoud. Omdat er te snel werd gereden, zijn de rijstroken smaller gemaakt, wat de ‘gang’ uit het verkeer haalt. Verder is er een zogeheten ‘rechtsafvak’ gemaakt bij de aansluiting met de Van Stolbergweg zodat het verkeer minder snel stilstaat bij een open brug.

Niet alleen aan de automobilisten is gedacht. Ook voor de fietsers was veel aandacht. De fietspaden voor het school- en werkverkeer kregen meer ruimte en ‘knelpunten’ zijn weggewerkt.

Politieke discussie

In totaal is er ruim 9 ton geïnvesteerd om het verkeersplein up-to-date te maken. Over het geld ging wat politieke discussie vooraf. De investering ging door om, zoals de gemeente aangaf, de rotonde Lloydsplein te ontwikkelen als visitekaart voor het naastgelegen stationsgebied en het Lloydsterras, waar een gezondheidscentrum moet komen.

Eind januari ging de reconstructie van start. Bijna een half jaar is er stevig doorgewerkt. Het kunstwerk met fontein staat letterlijk in het water. Op de plek waar tot begin dit jaar markante bomen stonden, is op advies van het waterschap Hunze en Aa’s een noodzakelijk geachte waterberging aangelegd. Overigens, ter compensatie van de gekapte bomen zijn er in de omgeving nieuwe bomen geplant.

Nieuws

menu