Nieuwe huizen klaar voor eigenaren Jarino-woningen

De sloop van de Jarino-woningen in Loppersum begon in oktober 2016. Foto Huisman Media.

De eigenaren van de gesloopte Jarino-huizen in Loppersum betrekken volgende week hun nieuwe woningen. De eerste aan de Zijlvest zijn kortgeleden opgeleverd.

Het is de bedoeling dat de komende periode wekelijks een blok nieuwe, aardbevingsbestendige, woningen, wordt opgelverd. Alle 24 huizen uit de eerste fase, in de Delfstraat, Zeedijken en Zijlvest moeten half augustus gereed zijn.

In april 2015 werd bekend dat 43 door toenmalig bouwbedrijf Jarino uit Roden gebouwde woningen niet versterkt konden worden. Dat werd te ingewikkeld en te kostbaar. Centrum Veilig Wonen adviseerde sloop en nieuwbouw en de huizen gingen september vorig jaar inderdaad tegen de vlakte. De eigenaren kregen elders onderdak, maar keren deze zomer derhalve terug.

De nieuwe eigentijdse aardbevingsbestendige eengezinswoningen zijn voorzien van zogeheten base isolation. Een vakterm voor flexibele funderingen, die de schokken van een aardbeving kunnen opvangen. De 43 huizen zijn volgens het CVW uniek, want in de ontwerpen is rekening gehouden met de wensen van de eigenaren.

Daarbij zijn ze energiezuinig. Waar mogelijk wordt maatwerk geleverd, zoals het levensloopbestendig maken. Daarbij kunnen eigenaren voorzieningen aanbrengen die bij de oude woning hoorden. Zoals aanbouwen en dakkapellen, alsmede inrichting van keukens en badkamers, afwerking en stoffering.

De negentien woningen van de tweede fase worden vanaf oktober gesloopt. De eigenaren verkassen in augustus 2017 naar tijdelijke onderkomens. De oplevering van die woningen is medio 2018. De huizen worden gebouwd door Plegt-Vos. Het project wordt gefinancierd door de NAM.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu