Nieuwe maatregelen tegen corona: horeca sluit om 22.00 uur, profvoetbal zonder publiek

Premier Mark Rutte. Foto: ANP

De horeca in het hele land moet om 22.00 uur de deuren gaan sluiten. Er wordt geen publiek meer toegestaan bij het voetbal. Dat maakt het kabinet vanavond bekend bij een speciale persconferentie, melden ingewijden. (Update: de definitieve maatregelen zijn bekend na de persconferentie. Lees ze in dit handige overzicht.)

Het kabinet trekt naast regionale maatregelen ook een aantal landelijke regels uit de kast. Zo wordt de landelijke norm voor gezelschappen bij mensen thuis teruggebracht naar 4 personen.

In publieke ruimtes mogen nog maar maximaal 30 mensen samenkomen. Dat geldt dus ook in restaurants. Daarbij wordt het personeel niet meegerekend.

In de buitenruimte gaat landelijk een maximum van 40 personen gelden voor bijeenkomsten.

Het kabinet besluit verder ook dat supermarkten het gebruik van karretjes weer moeten gaan bemoedigen. Ook komen er voor kwetsbare groepen en ouderen weer speciale tijden om te kunnen winkelen.

Speciale maatregelen voor grote steden

Er wordt nog gebroed op speciale maatregelen voor de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, Hier is het aantal besmettingen het meest zorgelijk. Er zou momenteel worden bekeken of er bijvoorbeeld alleen nog noodzakelijke reizen moeten worden toegestaan naar die steden.

Overigens wordt daarbij wel opgemerkt dat het onderwijs ontzien moet worden: basisscholen en middelbare scholen zouden hun leerlingen van buiten de stad moeten kunnen blijven ontvangen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu