Van Charkov naar het piepkleine Wagenborgen – een scherper contrast kan haast niet. Maar van een culturele schok hebben Darina (8) en haar moeder weinig last

Aan de buitenkant is het nog wat grijs, maar het interieur van het voormalige zorgcomplex Menterne in Wagenborgen is helemaal opgeknapt. Reden: de komst van vijftig Oekraïense vluchtelingen.

De Oekraïense vlag is gehesen in Wagenborg, bij de nieuwe opvanglocatie. Onder andere burgemeester Ben Visser (Eemsdelta) was aanwezig.

De Oekraïense vlag is gehesen in Wagenborg, bij de nieuwe opvanglocatie. Onder andere burgemeester Ben Visser (Eemsdelta) was aanwezig. Foto: Jan Kanning

Ze zijn al een halfjaar in Nederland, maar woonden tot nu toe in een caravan. Voor het eerst krijgen Darina (8) en haar moeder Marina hun eigen plek, in de nieuwe vluchtelingenopvang in Wagenborgen. Het pand stond hiervoor leeg, maar is onder leiding van locatiemanager Jan Arie van der Kolk helemaal opgeknapt om maximaal vijftig vluchtelingen te kunnen herbergen. Woensdag werd de Oekraïense vlag gehesen om hen te verwelkomen. Dat gebeurde samen met Oekraïners uit de andere opvang in Eemsdelta, Bierum.

In elke kamer staat een bloemetje op tafel