Nieuwe software moet geluidsoverlast van windmolens Windpark N33 bij Meeden verminderen, maar het blijft nog even afwachten of het ook helpt

De leverancier van de windturbines van Windpark N33 (windpark Eekerpolder en windpark Vermeer) bij Meeden heeft de turbines deze week van nieuwe software voorzien.

Windpark N33.

Windpark N33. Foto: DvhN

De hoop is dat daardoor de geluidsoverlast, het laagfrequente geluid dat omwonenden uit hun slaap houdt, vermindert.

Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of dat ook werkt. Dat zal de tijd (en de verschillende weersomstandigheden) moeten leren.

Teruggezet in vermogen

Als gevolg van de aanhoudende klachten zijn de voorbije maanden continu geluidsmetingen gedaan. Het geluid werd gemeten in relatie tot windsnelheid, windrichting en vermogen.

Alle windturbines zijn in de nachtelijke uren (tussen 22.00 en 7.00 uur) teruggezet in vermogen, waardoor het geluid van deze turbines werd beperkt.

Wisselende weersomstandigheden

Het is nu afwachten hoe de turbines zich gedragen bij wisselende weersomstandigheden. ,,We blijven continu meten’’, zegt een woordvoerder namens de exploitanten. ,,Onze hoop is dat door deze nieuwe software het geluid van de turbines niet meer hoorbaar zal zijn.’’

RWE legt het gemeten geluid 24 uur per dag, 7 dagen per week vast en koppelt de resultaten terug aan de leverancier. Of de aanpassingen van de software ook het gewenste resultaat hebben - verminderen of verdwijnen van laagfrequent geluid - blijft dus afwachten.

Waardevolle data

De metingen van de voorbije maanden hebben RWE, aldus het bedrijf, veel waardevolle data opgeleverd over mogelijke oorzaken van geluidsoverlast en wat de gevolgen van de overlast zijn.

De uitkomsten zijn geanalyseerd, aanpassingen zijn gedaan en vervolgens is er weer opnieuw getest. ,,Een uiterst tijdrovend proces dat ook nog eens nauwgezet uitgevoerd moest worden’’, aldus de woordvoerder .

Geluidsverwachting.nl

Dat alles heeft ertoe geleid dat de windturbineleverancier de turbines opnieuw kon instellen. Omwonenden van het park worden nadrukkelijk gevraagd om hun bevindingen via de daartoe geëigende kanalen te blijven melden.

Binnen een straal van 2 kilometer van het windpark Eekerpolder kunnen zij hun ervaringen melden via de geluidsapp Geluidsverwachting.nl. Omwonenden van Yard Energy (het westelijke deel van Meeden, Muntendam, Zuidbroek, Zuidwending, Veendam en Wildervank) kunnen geen gebruik maken van de app.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu