Nieuwe start voor oud zwembad Uithuizen

Artist-impression van het oude zwembad van Uithuizen zoals dat er straks uitziet na renovatie en nieuwbouw. Foto Boxliving

Na veertig jaar leegstand en verpaupering krijgt het oude zwembad in Uithuizen een nieuwe toekomst als bed and breakfast met vier luxe vakantiehuizen.

Amsterdammers Gijs-Bert Vervoorn en Bert Gros kregen donderdagavond groen licht van de gemeenteraad van Eemsmond voor hun plannen om op het zwembadterrein een woning te bouwen met vier ‘lodges’.

‘Warm gevoel’

Alle fracties staan achter het voornemen van burgemeester en wethouders om mee te werken aan een omgevingsvergunning voor de herstart. Een mooie plek blijft behouden en de gemeente krijgt een welkome toeristische impuls, stelt bijvoorbeeld Gemeentebelangen-woordvoerder Thijs van Kleef. ,,Wij krijgen een warm gevoel van de plannen voor dit koudwaterbad.’’

Veel oudere Uithuizers hebben aan de ‘hengel’ van de badmeester leren zwemmen in het bad. Dat raakte overbodig na de opening van zwembad De Dinge in de jaren zeventig. Sindsdien zwemmen er vooral nog vissen en eenden. Ook VVD-raadslid Lammert Westerhuis juicht de plannen als oud-zwemleerling toe. Al heeft hij niet alleen warme herinneringen: ,,Ik ben er een keer bijna verzopen.’'

Crisisjaren dertig

Vervoorn en Gros namen het terrein in januari over van ondernemer Klaas Boer van het gelijknamige Uithuizer autosloopbedrijf. Ze zijn inmiddels neergestreken in een tijdelijke portacabin bij het bad en zijn al begonnen met het eerste herstelwerk. Het zwembad, aangelegd tijdens de werkverschaffing in de crisisjaren dertig, wordt gerenoveerd.

Aan de rand van het bassin bouwen Vervoorn en Gros een woning voor zichzelf met fitness-, sauna- en andere voorzieningen voor hun B&B-gasten. De lodges komen deels boven het ondiepe deel van het bad te staan op een betonnen plaat over het water.

Zomer open, of anders kerst

De nieuwe eigenaren hopen in het najaar met de bouw te beginnen zodat ze nog voor volgend jaar zomer de eerste gasten kunnen ontvangen. Als de benodigde vergunningen langer op zich laat wachten, gaat de B&B pas tegen kerst 2018 open.

Zowel het woonhuis als de lodges worden opgebouwd uit zeecontainers. Het bijzondere ontwerp, van architectenbureau Krijger en Wagter, is positief ontvangen door gemeentelijk welstandsadviseur Libau. Ook een bodemstudie en flora- en fauna-onderzoek staan de plannen niet in de weg.

’Verliefd’ op de locatie

De nieuwe eigenaren zijn ‘verliefd’ op de locatie, zegt Vervoorn. ,,Met die gekke badhokjes, het badmeestershuisje, die oude bomen eromheen: doodzonde dat zoiets moois nu al zó lang staat te verpauperen.’’ Zaterdag 23 september is er al een eerste open dag, de dag erna trekken de Tocht om de Noord-wandelaars over het zwembadterrein.

Nieuws

menu