Is Winschoten rijp voor een nieuwe woonvorm? Coöperatie Goudvoormekaar wil hofje bouwen aan De Garst, naast de spoorlijn. 'Een enclave wordt het niet.'

Op deze locatie aan de Garst in Winschoten kan een nieuwe woonvorm ontstaan.

Op deze locatie aan de Garst in Winschoten kan een nieuwe woonvorm ontstaan. Foto: Jeroen Bos

Begin met de Winschoter Rudy Boers niet over een Knarrenhof. Hij spreekt liever van een woongemeenschap. ,,Bij een Knarrenhof denkt iedereen direct aan een groep oudere mensen die samen leven en wonen. Dat is niet wat wij willen.”

Rudy Boers is al sinds 2016 bezig - en met hem nog een aantal initiatiefnemers - om een woongemeenschap te beginnen. ,,En dus niet alleen voor ouderen. Wij willen een dwarsdoorsnede van de samenleving bij elkaar brengen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat tot dusver alleen nog maar zestigplussers zich bij ons hebben gemeld.”

Met ‘ons’ wordt bedoeld de coöperatie Goudvoormekaar, waarbij zich inmiddels circa veertig leden hebben aangesloten. Boers is er sinds het eerste begin bij betrokken. Hij is secretaris van een gezelschap mensen die als doel heeft in Oost-Groningen andere manieren van wonen te realiseren. Woonvormen waarbij mensen elkaar ondersteunen en toch privacy hebben.

,,We willen een hofje aanleggen met gemeenschappelijke ruimten en een tuin. Wij vinden het belangrijk om elkaar af en toe te helpen, met behoud van privacy. We gaan duurzaam en levensloopbestendig bouwen. Ook vinden wij goede voeding een belangrijk onderdeel van ons project.”

We zijn niet naar binnen gekeerd

Een enclave wordt het beslist niet, stelt Boers nadrukkelijk. ,,Wij zijn niet naar binnen gekeerd. Onze vergaderruimtes willen we zo breed mogelijk benutten voor bijvoorbeeld bijeenkomsten en lezingen. Daar is iedereen welkom. Maar de mensen die in de woongemeenschap gaan wonen moeten zich wel aan bepaalde voorwaarden houden. Hoe dat er uitziet? Dat gaan we op papier zetten.”

Na jarenlang pionieren en werkbezoeken brengen aan diverse woongemeenschappen in Olst, Diever, Eco-dorp Ter Apel en Driebergen lijkt het zaadje tot wasdom te komen. Een plek is gevonden om het ideaal te verwezenlijken. De gemeente Oldambt wil een perceel aan De Garst in Winschoten verkopen aan de coöperatie. Daar is plek voor ongeveer 27 huur- en koopwoningen. Zelf had de coöperatie de Lucas-locatie op het oog, of de Vissersdijk, naast het pand van de voormalige Winschoter Courant. ,,Die laatste optie is nog steeds bij ons in beeld, maar we weten niet wat de gemeente daarmee wil.”

Het bestuur van de coöperatie is zich er van bewust dat een volgende fase is aangebroken. ,,Het is niet meer vrijblijvend. Hoeveel leden van onze coöperatie zijn echt geïnteresseerd en hebben hier geld voor over? Willen de banken ons financieel steunen, krijgen we toestemming van de gemeenteraad? Allemaal vragen waarop we nu antwoorden willen. Zelf hebben we het volste vertrouwen dat het project kan slagen. Als alles zo gaat, zoals we verwachten staat het complex er in 2027. Nee, over een naam hebben we nog niet nagedacht.”