Nieuwkomer Julian Bushoff (23) uit Groningen veertiende op kieslijst PvdA voor Tweede Kamerverkiezingen

Julian Bushoff. Foto: Eigen foto

De PvdA heeft Julian Bushoff (23) op de veertiende plaats van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen gezet. De Groningse fractievoorzitter is een van de vele nieuwkomers.

Bushoff is de kleinzoon van Marten Bushoff, die als jonge, energieke burgemeester veel indruk maakte in Roden. De jongste politieke telg schreef mee aan het landelijke verkiezingsprogramma van de PvdA en is fractievoorzitter in de gemeenteraad van Groningen.

Thijssen van Greenpeace naar politiek

Directeur Joris Thijssen van Greenpeace stapt over naar de politiek. Hij staat op plek zeven op de kandidatenlijst, meldden ingewijden na berichtgeving van NRC Handelsblad. Er staan vier nieuwkomers in de top tien.

De hoogste nieuwkomer op 6 is Kati Piri. Zij zit nu nog in het Europees Parlement en houdt zich daar onder meer bezig met buitenlandse zaken en mensenrechten. Ook schreef ze rapporten over Turkije en is ze vicevoorzitter van de sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement.

Arib opnieuw op plaats twee

Na lijsttrekker Lodewijk Asscher staat op plek twee opnieuw Khadija Arib, de voorzitter van de Tweede Kamer. Zij wil graag in die functie door, maar dat is nog lang niet zeker. Daarna volgen drie zittende Kamerleden, te weten Lilianne Ploumen, Henk Nijboer en Attje Kuiken. Zowel Nijboer als Kuiken is net als Bushoff afkomstig uit Groningen.

De derde nieuwkomer staat op acht. Het is Barbara Kathmann die nu nog wethouder in Rotterdam is. Daarna volgt Gijs van Dijk, die al in de Kamer zit. Op de tiende plek staat de vierde nieuwkomer. Het is het Friese raadslid Habtamu de Hoop. Hij presenteerde eerder het tv-programma Het Klokhuis.

De partij telt nu negen Kamerleden. De PvdA verloor bij de vorige verkiezingen in 2017 dramatisch. Ze leverde toen 29 zetels in.

Nieuws

Meest gelezen

menu