Nieuwsuur: 'Groningen Seaports sloot onbevoegd miljoenendeals rond komst van Google naar Noordoost-Groningen'

Het Google datacentrum in de Eemshaven vanaf het dak van de RWE-centrale. Foto: Koos Boertjens

Bestuurders in Noordoost-Groningen hebben miljoenendeals gesloten met bedrijven bij de handel in grond voor het datacentrum van Google in de Eemshaven. Dat onthult het NOS-actualiteiteitenprogramma Nieuwsuur dinsdagavond.

Meerdere fracties in de Groninger Staten willen woensdag in het vragenuurtje in de Statenvergadering tekst en uitleg over de onthullingen. Ook de plannen voor een aanzienlijke uitbreiding van het havengebied staan daar op de agenda.

Volgens Nieuwsuur heeft Groningen Seaports onbevoegd koopovereenkomsten en contracten afgesloten in de tijd dat het havenbedrijf nog een overheidsinstantie was. Groningen Seaports werd in 2013 geprivatiseerd. De Provincie Groningen is nog wel de enige aandeelhouder.

Volgens Nieuwsuur zou vooral het bedrijf Bakker Bierum van de miljoenendeals hebben geprofiteerd. Groningen Seaports gunde Bakker in het geheim windmolenrechten, in ruil voor grond voor het Google Datacentrum, dat tientallen miljoenen euro’s waard was.

Tegelijkertijd werden kleinere boeren gedupeerd. Zo werd Nico Wiertsema, misleid bij de verkoop van zijn boerderij. Hij strijdt al jaren voor genoegdoening. Hij verloor een rechtszaak, maar lijkt nu door het onderzoek van Nieuwsuur alsnog gelijk te krijgen.

„Het is een bevestiging van wat je altijd al vermoedde”, zegt hij in de uitzending. „Er wordt gewerkt met voorkennis en niemand die er iets aan doet. Men houdt elkaar de hand boven het hoofd.”

Grondaankoop werd plotseling teruggetrokken

De directie van Groningen Seaports kocht tien jaar geleden grond aan van Wiertsema, bedoeld voor het Google datacentrum, waarover toen nog geheime onderhandelingen gevoerd werden. Het havenbedrijf was toen nog een overheidsinstantie.

De koopovereenkomst werd echter plotseling teruggetrokken. Wiertsema voelde zich gedwongen zijn land alsnog voor een bodemprijs te verkopen aan Bakker Bierum. Dat bedrijf verkocht de grond alsnog met bijna een miljoen winst door aan Groningen Seaports.

Daarnaast kreeg Bakker het recht om tegen zeer voordelige voorwaarden windmolens op grond van het havenbedrijf te exploiteren.

De provincie Groninge sloot op haar beurt een contract met Bakker Bierum om een stuk grond voor 8 miljoen euro tijdelijk te pachten, terwijl die grond bij aankoop minder dan de helft gekost zou hebben.

Lees hier twee verhalen uit 2018

Te veel geld betaald vanuit publieke middelen

Hoogleraren privaat-, notarieel-, en onteigeningsrecht stellen in Nieuwsuur dat grote vraagtekens te plaatsen zijn bij de wijze waarop bestuurders, directie en notarissen gehandeld hebben.

„Het lijkt er aan alle kanten op dat daar gewoon te veel geld is betaald, vanuit de publieke middelen”, zegt Jacques Sluysmans, hoogleraar ontnemingsrecht aan de Radboud Universiteit tegen Nieuwsuur.

Nieuws

Meest gelezen

menu