Nijboer (PvdA) valt Wiebes fel aan in debat

Kamerlid Henk Nijboer. Foto: ANP/Jerry Lampen

Ondanks beloften van de coalitie en minister Wiebes is er in Groningen nog steeds veel onduidelijkheid over de schadeafhandeling en de versterking.

Dat zei PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer zojuist bij het Kamerdebat over de schadeafhandeling en de versterking in Groningen.

,,Op 1 juli zou het allemaal duidelijk zijn. Dat is beloofd door de coalitie en de minister. Niets is minder waar. Als je in een individueel huis woont, weet je nog steeds niet wat er gebeurt. De minister is halstarrig en komst afspraken met de inwoners niet na’’, aldus Nijboer.

Yesilgoz (VVD) wees hem er op dat de Mijnraad eerder deze week zei dat het tijdelijk stoppen van de versterking juist gunstig uitpakt voor de veiligheid in Groningen.

Veiligheid

Onzin, meent Nijboer. ,,Als je een paar maanden niets doet, neemt de veiligheid echt niet toe. Het is niet zo dat wanneer je dingen stil zet, het veiliger wordt.’’

Nijboer plaatste ook vraagtekens bij de afhandeling van oude schadegevallen in Groningen. Volgens de NAM is aan alle gedupeerden een aanbod gedaan en gaat bijna driekwart daarmee akkoord. ,,Dat betekent dat 26 procent, bijna 1500 mensen, niet akkoord zijn gegaan.’’

De PvdA’er maakt zich grote zorgen over de toekomst van de regio. ,,Die is helemaal achter de horizon verdwenen. Er is nog heel veel meer nodig in Groningen. De regio is het vertrouwen in de overheid helemaal kwijt.’’

Zwartboek

Sandra Beckerman (SP) bood minister Wiebes een zwartboek over de afhandeling van de oude schades aan. Volgens haar is daar nog veel mis mee.

Het plenaire debat over de afhandeling van de schade in Groningen en de versterkingsoperatie begon bijna een uur te laat. Tegen acht uur begint het debat over de wijziging van de Mijnbouwwet en de Gaswet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu