Nijestee: 'Wij kunnen mensen niet acuut wegverhuizen uit flat aan de Wibenaheerd'

De achtergevel die werd vernield door een explosie. Foto: Duncan Wijting

Woningcorporatie Nijestee heeft gesproken met bijna alle vijftig bewoners van de Groningse flat waar afgelopen vrijdag een explosie plaatsvond. De corporatie kan niet tegemoetkomen aan wensen om zo snel mogelijk te verhuizen.

In één van de woningen ontplofte vrijdagavond een oven of fornuis. In de dagen daarna trof de politie explosieve stoffen aan in het appartement en arresteerde de bewoners. De flat werd preventief ontruimd tijdens het onderzoek. Zondagavond laat mochten de overige bewoners van het complex weer naar huis, maar veel van hen blijven zich angstig voelen.

De flat is eigendom van woningcorporatie Nijestee. Medewerkers van de corporatie hebben inmiddels bijna alle bewoners persoonlijk gesproken, zegt directeur Pieter Bregman. „Ze zijn natuurlijk enorm geschrokken. Het is ook logisch en heel menselijk dat ze zich na zo’n heftige gebeurtenis onveilig voelen.”

Slachtofferhulp en een cadeautje in de brievenbus

Nijestee verwijst bewoners voor nazorg door naar de stichting Slachtofferhulp. „Daar hebben we vanaf het begin al contact mee. Verder bieden we mensen een luisterend oor en houden we ook de komende tijd proactief contact met de bewoners, om te horen hoe het met hen gaat”, zegt Bregman. Op dinsdag 5 mei bezorgde de corporatie bewoners een presentje in de brievenbus.

Nijestee inventariseert wensen om te verhuizen

Bregman bevestigt dat meerdere bewoners hebben aangegeven dat ze zo snel mogelijk een andere woning willen. „Wij kunnen mensen nu niet acuut verhuizen”, zegt hij. „Er is nu ook geen sprake meer van feitelijke onveiligheid in de woning.”

Nijestee is wel bezig de verhuiswensen van bewoners te inventariseren. „We bekijken per bewoner wat we eventueel nu, of op de langere termijn, kunnen betekenen”, stelt Bregman.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu