Nijestee wil gevelsteen met varkenskop in Oosterparkwijk Groningen in ere herstellen. Restaurator zoekt kleurenfoto's van de kop in onbeschadigde staat

Het beeld van de varkenskop verkeert in slechte staat. Foto: Gert van Oortmerssen

Restaurator Gert van Oortmerssen zoekt beeldmateriaal - liefst in kleur - van de gevelsteen met varkenskop dat tot 1979 het oude slachthuis en tegenwoordig een blinde muur in de Slachthuisstraat in Groningen sierde. Hij is gevraagd het beeld te restaureren.

Meneer Van Oortmerssen, waarom zoekt u beeldmateriaal van de varkenskop?

,,Woningcorporatie Nijestee heeft me benaderd met de vraag de varkenskop, die in de jaren ‘80 uit de sloop van het oude slachthuis gered is, te restaureren. Het beeld verkeert namelijk in zeer slechte staat. Zo is alle kleur verdwenen en missen ook de oren. Ik moet dus informatie verzamelen voordat ik een restauratievoorstel kan maken.”

Waarom is dat belangrijk?

,,Ik heb verantwoorde informatie over de vorm en de kleur nodig om de varkenskop te kunnen restaureren. Ik ga niet fantaseren op basis van algemene kennis. Dat kan ik ook niet doen: als restaurator heb ik me gecommitteerd aan de ethische regels van het vak. Bepalend daarbij is dat het resultaat zich verhoudt tot wat het ooit geweest is. ”

Wat voor beeldmateriaal zoekt u?

,,Foto’s, liefst kleurenfoto’s, van de kop in onbeschadigde staat. Of misschien is er zelfs iemand die filmbeelden heeft gemaakt bij de onthulling van het beeld in de jaren ‘80 (toen het beeld een plekje kreeg in een blinde muur in de Slachthuisstraat, red.). Stiekem hoop ik erop dat iemand van de actiegroep Swienekop terug in ‘t paark , die zich destijds inzette voor een tweede leven voor het beeld, zich meldt. Of dat een kind van zo iemand een album met foto’s van de onthulling heeft.”

Mocht dat beeld er zijn, kunt u er dan weer een perfect beeld van maken?

,,Nee, dat is niet mijn ambitie. Mijn werk moet bijdragen aan een meer verantwoorde uitstraling van het beeld.”

Is het daarmee ook uw ambitie dat we niet kunnen zien dat u het gerestaureerd heeft?

,,Nee, zo is het ook weer niet. Maar mijn rol is dienend en tijdelijk van aard. Ik ga een soort bondje aan met een object. Daarna scheiden onze wegen.”

Wat vindt u trouwens van het beeld?

,,Wat ik ervan vind is totaal niet relevant. Het is in opdracht van de bouwer van het slachthuis - van 1899 - gemaakt. Het is een zeer functioneel, traditioneel beeldhouwwerk; het moest lijken op een varkenskop. Het hoort bovendien bij de stad Groningen en haar geschiedenis.”

Mensen met beeldmateriaal van de varkenskop kunnen zich via info@antefix.nl bij Gert van Oortmerssen melden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu