Nike ontslaat manager van winkel in Groningen na rel over racisme, seksisme en angstcultuur

Colin Kaepernick is een van de boegbeelden van het inclusieve beleid dat Nike voorstaat. Foto: Nike

De winkelmananger van de Nike-winkel aan de Westerhaven in Groningen is ontslagen na aantijgingen over racisme, seksueel overschrijdend gedrag en een heerstende angstcultuur op de werkvloer.

Het sportmerk laat in een verklaring weten dat onderzoek is ingesteld nadat een medeweker zich bij het hoofdkantoor meldde met klachten over de manager.

'Nike heeft onmiddellijk een onderzoek ingesteld naar de betreffende aantijgingen. De medewerker over wie de zorgen geuit waren is geschorst en we kunnen bevestigen dat het dienstverband nu is beëindigd', zo staat te lezen in een verklaring.

Hoofdkantoor Nike greep niet in

Het gedrag van de manager kwam aan het licht na publicaties in DVHN en Sikkom. Uit verhalen van zes (ex-)werknemers van de Nike Store in Groningen blijkt dat de manager een beleid voerde dat doorspekt was met racisme en vrouwonvriendelijkheden. Ondanks meldingen greep het hoofdkantoor niet in. Nike hulde zich een week lang in stilzwijgen na vragen van DVHN over de situatie (zie hieronder).

Nike stelt dat op 9 november berichten binnenkwamen van een medewerker over het gedrag van de manager. De (ex-)medewerkers die DVHN sprak zeggen al veel eerder aan de bel getrokken te hebben. Het had geen resultaat, zo stellen ze. De medewerkers voelden zich niet gesteund door Nike. Het voelde voor hen extra wrang dat Nike zich wereldwijd afficheert als merk dat zich inzet voor gelijkheid en tegen racisme.

Nike stelt in de verklaring: 'Bij Nike zetten we ons in voor het bevorderen van een cultuur en omgeving van inclusiviteit, empowerment en respect voor al onze medewerkers en consumenten.'

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu