Nog geen stikstofhandel; oppositiepartijen willen eerst duidelijkheid

Door de stukstofproblematiek zit de landbouwsector knel Foto: archief DVHN/Jan Zeeman

Gedeputeerde Staten hebben besloten om de handel in stikstofrechten voorlopig nog niet open te stellen.

Dat gebeurt op uitdrukkelijk verzoek van de oppositiepartijen Groninger Belang, Partij voor het Noorden, Partij voor de Dieren, PVV en Forum voor Democratie. Zij willen geen ongecontroleerde opkoop en ongewenste ontwikkelingen rondom kwetsbare natuurgebieden.

Zonder actuele vergunning

Bovendien is voor een grote groep boeren nog onduidelijk op hoeveel stikstofrechten ze recht hebben. Zij konden bij het vorige stikstofbeleid, het door de Raad van State afgeschoten Programma Aanpak Stikstof (PAS), volstaan met een melding waardoor ze nu boeren zonder actuele vergunning.

Het provinciebestuur wilde het vanaf 22 oktober mogelijk maken dat een bedrijf meer stikstof mag produceren als het er voor zorgt dat bij een andere onderneming minder stikstof wordt uitgestoten (extern salderen) . Dat kan door een bedrijf op te kopen. ,,Wij willen meer duidelijkheid van de gedeputeerde voordat we instemmen met deze stikstofhandel’’, zegt fractievoorzitter Bram Schmaal van Groninger Belang.

Schrikbeeld: Schiphol koopt hier boerenbedrijven uit

Hij vraagt zich af in hoeverre de provincie ongewenste ontwikkelingen kan voorkomen. ,,Je moet er niet aan denken dat Schiphol in Groningen boerenbedrijven uitkoopt om zelf genoeg ‘stikstofruimte’ te hebben. Als dat gebeurt, gaat dat ten koste van de landbouw en verliezen we invloed op de inrichting en invulling van ons eigen landschap.’’

De stikstofproblematiek beperkt de ontwikkeling van landbouw, natuur en bedrijfsleven, Het gebrek aan duidelijkheid wordt in Groningen als knellend ervaren.

Door de te grote uitstoot van stikstof in Nederland zijn veel economische activiteiten lam gelegd. Onlangs gaven De Groningse landbouw, natuurorganisaties, Bouwend Nederland en bedrijfsleven aan hoe zeer zij met de vingers tussen de deur zitten. Het rijk zit te broeden op een verdeling van de schaarse ‘stikstofruimte’. Ondertussen ziet de provincie hoe bedrijven in zak en as zitten, omdat uitbreiden niet mag.
Nieuws

Meest gelezen

menu