Nog genoeg medicatie Covid-19, maar lange termijn is onzeker

Foto: ANP

De ziekenhuizen hebben voorlopig genoeg pijnstillers, slaapmiddelen en spierverslappers voor coronapatiënten. Zorgen zijn er wel of dit over een maand of zes nog steeds zo is.

,,We weten op dit moment niet goed wat er aankomt en wat mogelijk een probleem wordt”, zegt Jos Kosterink, ziekenhuisapotheker en hoofd van de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie in het UMCG.

Farmaceutische industrie

Wereldwijd is de vraag naar medicatie voor patiënten die met Covid-19 op de intensive care enorm en het ontbreekt aan zicht op de farmaceutische industrie in China en India, waar verreweg de meeste medicatie en grondstoffen worden gemaakt.

Landelijk werken ziekenhuisapotheken, groothandelaren, farmaceutische bedrijven en overheid samen aan overzicht. Elke ochtend geven ziekenhuizen door wat hun voorraden zijn, hoeveel Covid 19-patiënten ze hebben liggen op de ic en hoeveel medicatie ze gebruiken.

Zonodig kunnen de ziekenhuizen elkaar onderling aan medicijnen helpen. En waar nodig wordt er bijbesteld of bijgemaakt door de ziekenhuisapotheken, zoals die van het Martini Ziekenhuis en A15 van het UMCG. Er zijn al firma’s met succes aangeschreven om bijvoorbeeld meer van het slaapmiddel midazolam te leveren, of de grondstoffen ervoor zodat de ziekenhuizen de medicatie zelf kunnen maken.

Morfine meest gebruikt

Morfine is de meest gebruikte pijnstiller op de ic’s en daarvan heeft het UMCG nog wel voor maanden op voorraad, zegt Kosterink. Ook landelijk is er genoeg. Van de pijnstillers fentanyl en remifentanyl is veel minder beschikbaar. ,,Dat is wel iets om in de gaten te houden”, aldus Kosterink.

Het UMCG boort ook andere bronnen aan om tekorten voor te zijn. Zo is het ziekenhuis in samenwerking met het Groningse bedrijf Syncom begonnen met het zelf synthetiseren en maken van midazolam, vanwege eerdere schaarste.

Lilianne Ploumen (PvdA) heeft donderdag Kamervragen gesteld over het geneesmiddelenbeleid tijdens de coronacrisis. Ze wil van de minister weten of hij tekorten voor corona-medicatie voorziet.

Nieuws

menu