Nog nooit zo veel nieuwe coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen Drenthe als nu. Toch is er landelijk optimisme. Ernst Kuipers: 'We naderen plateau'

Ernst Kuipers. Foto: ANP

Sinds de uitbraak van corona in Nederland werden nog niet eerder zo veel mensen met COVID-19 in ziekenhuizen in Drenthe opgenomen als in de afgelopen dagen. In Groningen loopt de druk ook op. Toch is er voorzichtig optimisme over ziekenhuiscapaciteit in heel Nederland. „We naderen een plateau", zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

De druk op ziekenhuizen in Drenthe en Groningen loopt op. Dat blijkt uit cijfers die het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland op een rij zet.

In zowel Drenthe als Groningen is te zien dat het aantal ziekenhuisopnames sinds begin december gestaag oploopt. In de periode tussen woensdag 30 december en maandag 4 januari werden in Drenthe 52 mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen, van wie 17 op de intensive care. In Groningen werden in dezelfde periode 101 mensen opgenomen, van wie 25 op de ic.

Ter vergelijking: precies een maand geleden werden in hetzelfde tijdsbestek van vier dagen in Drenthe 23 mensen (30 minder dan nu) opgenomen. In Groningen werden toen 53 mensen opgenomen (48 minder dan nu).

Vlak voor de kerstdagen al luidde bestuursvoorzitter Paul van der Wijk (54) van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen de noodklok. Als er niet gauw iets zou veranderen, moeten nieuwe patiënten mogelijk geweigerd worden, waarschuwde hij. ,,We zitten al ruim in code rood", zei Van der Wijk toen. Sindsdien is de druk alleen maar toegenomen.

Ernst Kuipers toch voorzichtig optimistisch

Toch is er volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg reden voor voorzichtig optimisme. Hoewel er ook afgelopen dagen veel mensen met corona in het ziekenhuis terecht kwamen is er volgens hem een plateau in zicht. „We zien een minder sterke stijging dan in de afgelopen dagen. Bij de besmettingen zien we ook een daling en als die doorzet kun je er vanuit gaan dat ook de ziekenhuisinstroom terugloopt."

Helemaal gerustgesteld is hij nog niet. Het verloop van het virus laat een grillig verloop zien rondom de feestdagen met uitschieters naar boven en naar beneden. „Dat maakt het lastig te voorspellen", zegt Kuipers. Bovendien moet het aantal mensen met corona op de ic's echt dalen, omdat er niet veel capaciteit meer is om nog veel meer mensen op te nemen.

Medewerkers eerder gevaccineerd

Kuipers kondigde bij zijn persconferentie maandag ook aan dat 30.000 medewerkers van de ziekenhuiszorg al vanaf woensdag gevaccineerd worden. Dat is twee dagen eerder dan gepland. Het gaat om bijna 6000 ambulancemedewerkers en 24.000 ziekenhuismedewerkers. Met deze eerste batch vaccins kan maar een klein deel van alle zorgmedewerkers een inenting krijgen. „Het is lang niet voldoende voor alle mensen op covid-afdelingen en ic's", zegt Kuipers. „Mensen op de spoedeisende hulp zou je daarnaast ook willen vaccineren. Alles bij elkaar is een veelvoud nodig."

Ziekenhuizen moeten dan ook kiezen we ze naar voren schuiven voor deze eerste inentingen. Kuipers: „Het voor hen echt een uitdaging om te bepalen wie wel en wie niet. We willen heel graag meer, maar dat gaat nu niet. Het is fantastisch dat het eerder kan dan gepland en daar zullen we het nu mee moeten doen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu