Nog tien jaar, dan is het einde oefening voor het Groningse muziekcentrum De Oosterpoort. 5 vragen over het nieuwe concertgebouw (dat nog een naam moet)

Van de klanken van het Noord Nederlands Orkest tot het feestje van Eurosonic Noorderslag: wie muziek in Groningen zegt, zegt Oosterpoort. Maar daar komt verandering in. Wat is de gemeente van plan met De Oosterpoort?

Een optreden van rapper Akwasi in de Oosterpoort in juli van dit jaar.

Een optreden van rapper Akwasi in de Oosterpoort in juli van dit jaar. Foto: Knelis

Geen Oosterpoort meer? Hoe dat zo?

Groningen bouwt een heel nieuw muziekcentrum. Het krijgt drie of vier zalen, komt ten zuiden van het Hoofdstation en kan in 2030 z’n deuren openen. Althans, volgens de huidige planning van het gemeentebestuur.

Dat beraadt zich al een tijdje op de toekomst van de muziek in de stad. In 2017 kondigden burgemeester en wethouders voor het eerst aan dat ze de Oosterpoort wilden vervangen. Woensdagavond gaf de gemeenteraad groen licht voor het uitwerken van concrete bouwplannen voor een nieuw muziekcentrum.

Maar wat is er mis met de Oosterpoort?

Het muziekgebouw aan de Trompsingel, dat uit 1974 dateert, is een echt stadsicoon. Het wordt zo langzamerhand wel een dagje ouder, waardoor onderhoud steeds meer geld kost. Omwonenden van de Oosterpoort zeggen dat ze overlast ervaren van ladende en lossende vrachtwagens en lawaaiige concertgangers ‘s avonds laat.

Maar het belangrijkste probleem is de ruimte. De Oosterpoort heeft een Kleine en een Grote Zaal die prima geschikt zijn voor klassieke concerten of, bijvoorbeeld, een singer-songwriter aan het begin van haar carrière. Maar voor populaire bands van wereldfaam zijn ze een maatje te klein. Cultuurwethouder Paul de Rook (D66) ziet de bui daardoor hangen: artiesten die Groningen steeds meer overslaan, minder geld in het laatje bij cultuurkoepel SPOT, en uiteindelijk een verschraald muziekaanbod in de stad.

Kan een verbouwing de problemen niet oplossen?

Deels wel, en er zijn dan ook mensen die onvermoeibaar pleiten om het karakteristieke gebouw te behouden. Toch ziet het college daar geen brood in, met name omdat het zo gebrand is op een grote popzaal met plek voor 3000 á 3500 toeschouwers.

Een aantal oppositiepartijen in de gemeenteraad heeft uit financiële overwegingen geopperd om het muziekcentrum op de huidige locatie te houden. De Rook brengt daar tegenin dat het broodnodige onderhoud in dat geval ook niet bepaald goedkoop zal zijn. Om de geldzorgen toch enigszins weg te nemen, werkt de gemeente voor het definitieve bouwplan meerdere varianten uit: van budget tot alles erop en eraan.

Nu we het toch over geld hebben: wat moet het kosten?

Zo’n 221 miljoen euro, volgens de meest actuele schatting. Die is naar boven bijgesteld sinds fase 1 van het onderzoek, toen de gemeente nog uitging van 145 á 170 miljoen.

Naast stijgende bouwprijzen komt dat verschil vooral doordat er eerder nog geen zekerheid was over de locatie voor het nieuwe muziekgebouw. Nu de keuze op het Stationsgebied is gevallen, worden allerlei kostenposten ook duidelijker, van de grondprijs tot extra investeringen in parkeergelegenheid.

Hoe gaat het nieuwe muziekcentrum eigenlijk heten?

In elk geval niet De Oosterpoort, dat zou een beetje mal zijn als het niet in de gelijknamige wijk staat. De gemeente laat weten dat er nog geen andere naam bedacht is. Voorlopig is de weinig inspirerende werktitel dus ‘het nieuwe muziekcentrum’. Mocht je een beter idee hebben, dan hoort wethouder De Rook dat ongetwijfeld graag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu