Nog veel gedupeerden van toeslagenaffaire niet in beeld bij Belastingdienst. Deze mensen meldden zich in Drenthe en Groningen

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Foto: ANP

Van de mogelijk 22.000 gedupeerden in de toeslagenaffaire hebben zich tot nu toe 8.395 gemeld bij de Belastingdienst voor een compensatieregeling. 349 van hen komen uit Groningen of Drenthe. Een groot deel van de slachtoffers is vermoedelijk nog niet in beeld.

Doordat de Belastingdienst de kinderopvangtoeslag van ouders onterecht stopzette en terugvorderde, kwamen duizenden gezinnen in financiële problemen. Zij raakten diep in de schulden, verloren soms hun huis en kregen te maken met stressklachten als gevolg van de gemaakte fouten.

Na berichtgeving van RTL Nieuws en Trouw, gevolgd door een onderzoek door Piet Hein Donner, besloot de Tweede Kamer de gedupeerden te compenseren. Daarvoor moeten de slachtoffers zich wel zelf melden, als zij vermoeden gedupeerd te zijn. De Belastingdienst kan namelijk niet zomaar in de eigen systemen terugvinden of iemand toch wel recht had op kinderopvangtoeslag. Naar schatting gaat het om zo’n 22.000 gevallen.

8.395 gevallen in beeld

Inmiddels zijn zo’n 8.395 gevallen in beeld, blijkt uit cijfers van de Belastingdienst. Hiervan komen er 349 uit Groningen of Drenthe. De stedelijke gemeentes kennen de grootste aantallen gedupeerden. In Groningen kwamen 84 personen dermate in de problemen dat ze compensatie hebben aangevraagd, in Emmen zijn dat er 45.

Een maand geleden schatte de Groningse wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) het aantal gevallen in de gemeente Groningen op zo’n 350 . Een flink verschil met de 84 personen die zich tot nu toe meldden bij de Belastingdienst. Zij baseerde zich in haar schatting op gegevens die de fiscus in mei bij elkaar verzamelde. Als de schatting klopt, heeft een groot deel van de slachtoffers zich nog niet gemeld.

Meldingen lopen langzaam op

Volgens de Belastingdienst is het bereiken van de gedupeerden een lastig proces. Niet alleen kan zij niet zelf in de systemen zien wie de afgelopen jaren gedupeerd is, ook lijken niet alle gedupeerden op de hoogte van de compensatieregeling. ,,En misschien is het ook wel een hele stap voor hen om na al het leed nu weer naar de Belastingdienst te stappen’’, zegt een woordvoerder.

Deze groep gedupeerden krijgt het advies om in ieder geval naar de gemeente te stappen, als die drempel lager ligt. Tegelijk denkt de Belastingdienst na over een campagne om in de loop van volgend jaar meer slachtoffers te bereiken die zich nog niet gemeld hebben. Want, zegt de woordvoerder, alleen dan kan naar de casus gekeken worden en mogelijk compensatie volgen. Die schadeafwikkeling kan overigens nog jaren duren.

Eerste hulp vanuit gemeenten

Ondertussen staan gemeenten klaar om de getroffen ouders naast de compensatie voor de gemaakte fouten ook andere hulp te bieden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van schuldhulpverlening, of hulp bij het zoeken naar een baan of huisvesting. Eind september besloot staatssecretaris Alexandra van Huffelen, verantwoordelijk voor toeslagen, na aandringen van de gemeenten om hier per direct 11 miljoen euro voor beschikbaar te stellen.

Ook hier zit een kink in de kabel. De Belastingdienst mag pas de gegevens van de gemelde gedupeerden naar de gemeente doorsturen, als het slachtoffer daar uitdrukkelijk toestemming voor geeft. Een uitwisselingssysteem moet daar verandering in brengen, maar dat gaat pas volgend jaar proefdraaien. De gemeente Groningen weet nog niet of zij mee gaat doen, maar is geïnteresseerd.

In de tussentijd nemen sommige gemeenten het heft in eigen hand. Zo richtten de gemeenten Haarlemmermeer en Enschede een eigen meldpunt op, zodat slachtoffers met een hulpvraag zich sneller kunnen melden. De gemeente Groningen is dit niet van plan, zegt woordvoerder Corien Koetsier: ,,Wij vinden het belangrijk dat gedupeerden geholpen worden, want vele ouders zijn in de problemen geraakt door deze affaire en dat is vreselijk. Wij willen onze inwoners waar nodig ondersteunen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de Belastingdienst.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu