'Wij weten het niet meer'. Noodkreet uit Stadskanaal over bezuinigingen echoot in Tweede Kamer. GroenLinks stelt vragen aan minister Ollongren

Het gemeentehuis in Stadskanaal Foto: DVHN

Geen sluitende begroting, maar een noodkreet stuurde de gemeente Stadskanaal dinsdagavond op naar de provincie. De boodschap weergalmt bij monde van GroenLinks al in de Tweede Kamer.

Een nieuwe bezuiniging van 7 miljoen euro zag de raad dinsdagvond niet zitten. De afgelopen tien jaar werden al vier bezuinigingsrondes doorgevoerd. Unaniem besloten de politici een streep te zetten en het huishoudboekje in te leveren bij de provincie: ‘zoeken jullie het maar uit, want wij weten het niet meer’, was de boodschap.

Volgens de gemeente komen de tekorten door onder meer de jeugdzorg en een stelselmatige te kleine bijdrage vanuit het de landelijke overheid.

‘Maakt de minister zich zorgen?’

Kamerlid Nevin Özütok (GroenLinks) is daarvan geschrokken en heeft schriftelijke vragen gesteld. Zij wil graag van de minister van Binnenlandse Zaken Kasja Ollongren weten wat haar reactie is. „Kunt u zich voorstellen dat een gemeenteraad geen verantwoordelijkheid kan en wil nemen voor draconische bezuinigingen waardoor cruciale voorzieningen voor de leefbaarheid in het gevaar komen?”

Ook wil Özütok weten of de minister zich zorgen maakt over de afbraak van voorzieningen in andere gemeenten vanwege de tekorten. „Deelt u de zorg dat het sluiten van voorzieningen de leefbaarheid in steden, dorpen en buurten ernstig bedreigt en dat dit andere leefbaarheidsproblemen kan opleveren die op langere termijn mogelijk meer maatschappelijke en financiële kosten met zich meebrengen dan wanneer gemeenten nu meer financiële ruimte krijgen?”

Stadskanaal heeft meerdere keren aan de bel getrokken over de tekorten. Door geen sluitende begroting aan te bieden komt de gemeente mogelijk onder repressief toezicht van de provincie te staan en willen de politici de provincie en het rijk met de neus op de problemen van Stadskanaal drukken.

Het repressief toezicht betekent dat er niet zomaar geld mag worden uitgegeven en dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie het huishoudboekje doorlichten om te zien waar nog teveel wordt uitgegeven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu