Werknemers en werkgevers van Damco Aldel en ESD-SIC in Delfzijl woensdag met andere metaalbedrijven naar Den Haag vanwege beroerde situatie in hun sector

Door de hoge energieprijs staat de toekomst van Aldel op het spel. Foto archief DvhN

Zo’n 250 werknemers en werkgevers van metaalbedrijven vragen woensdag in Den Haag bij de Tweede Kamer aandacht voor de beroerde situatie in hun sector door de torenhoge energieprijzen.

Ook wordt aan demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat een petitie aangeboden. De vakbonden FNV en CNV, alsmede werkgeversbond FME sluiten zich aan bij de actie. Een gesprek op het ministerie van EZK over de problemen afgelopen week heeft overigens niets opgeleverd.

Bedrijven in de metaalsector zoals Damco Aldel en ESD-SIC in Delfzijl zitten in de problemen omdat de kostprijs voor het produceren veel hoger is dan de prijs die zij voor hun producten krijgen. De prijs van elektriciteit is het afgelopen jaar vervijfvoudigd. Ook de gasprijs breekt record na record. ,,Dit is niet vol te houden’’, zei financieel-directeur Eric Wildschut van Adel onlangs in deze krant. Volgens hem staat de toekomst van de aluminiumsmelter op het spel als de overheid niet snel te hulp komt.

Concurrentiepositie onder druk

Bedrijven krijgen steeds hogere energierekeningen gepresenteerd, terwijl de prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten hard omhoog gaat, wat de kosten nóg verder opjaagt. Daarmee ontstaat er een ongelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven en komt hun concurrentiepositie in Europa onder druk te staan, zeggen ondernemers. Buurlanden zoals Duitsland en Frankrijk betalen bedrijven namelijk meer en ook langer compensatie dan de Nederlandse overheid.

Werkgevers en werknemers willen dat de overheid ingrijpt door bedrijven financieel te ondersteunen. De compensatie die ze konden krijgen om tegemoet te komen aan de kosten die zij maken voor de uitstoot van CO2 binnen het Emissions Trading Scheme (ETS), is vorig jaar in de ijskast gezet. Ze eisen dat de overheid de regeling onmiddellijk weer openstelt voor noodlijdende bedrijven en de voorwaarden versoepelt. Ook willen ze dat een tegemoetkoming in de kosten zo snel mogelijk, en niet achteraf wordt uitbetaald.

FNV-metaal bestuurder Albert Kuiper noemt de hoge stroomprijs een ramp. ,,Bedrijven die veel energie gebruiken zullen snel omvallen als er niets gebeurt. Het gaat om banen die er toe doen, die zorgen voor onze welvaart. Die moeten we koesteren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu