'Noodopvang Musselkanaal goed voorbeeld aanpak coronacrisis'

De noodopvang van met corona besmette asielzoekers in Musselkanaal mag als een voorbeeld gelden voor de aanpak van de coronacrisis. Door nuchter, met de schouders eronder over de politiek heen te stappen stond het menselijk belang voorop.

Om het azc werden hekken gezet.

Om het azc werden hekken gezet. Foto: DVHN

Dat zei voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling dinsdagavond in de gemeenteraad van Stadskanaal. Hij was daar om een toelichting te geven op de gang van zaken rond het weekend van 22 augustus. Toen werden vijftig bewoners van het azc in Delfzijl via een noodbevel van Schuiling in allerijl overgeplaatst naar het azc in Musselkanaal. Zij waren besmet, of mogelijk besmet, met corona.

Het azc in Musselkanaal was net opgeknapt en stond nog leeg. Het besluit leidde tot onrust onder inwoners van het dorp: er waren op dat moment zeer weinig coronabesmettingen in de gemeente.

Het was een lastig verhaal om te verkopen aan de inwoners van het dorp, beseft Schuiling. ,,Ik wil Stadskanaal complimenteren en bedanken voor het inzicht wat men tentoon heeft gesteld.’’ In een spannende, zich snel ontwikkelde situatie hebben het college van burgemeester en wethouders en de fractievoorzitters verantwoordelijkheid genomen, vindt hij.

Zondagsrust en dranghekken

Via een noodbevel dwong Schuiling bewoners van het azc om op het terrein te blijven. Dat er aan één zijde pas later hekken werden geplaatst, kwam doordat waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt een verkeerde inschatting maakte over de zondagsrust in het dorp. Zij dacht dat het niet op prijs gesteld zou worden als er op de zondag met hekken werd gewerkt, erkende ze eerder.

Desalniettemin is Schuiling bijzonder lovend over de waarnemer. ,,Ik kan mij geen beter overleg voorstellen.’’ Het was tekenend voor de korte lijntjes in Groningen. ,,Ik vind dat we dat in Groningen breed het ongelofelijk goed doen. Het is geen toeval dat bij ons de cijfers van besmettingen zo laag zijn. Dat heeft alles te maken met hoe we dat in Groningen oppakken.’’

Afwezige in het debat was het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA). De raad vroeg zich af waarom die niet eerder een quarantainelocatie had waardoor de situatie in Musselkanaal mogelijk voorkomen had kunnen worden. Daar had Schuiling geen pasklaar antwoord op.

,,Ik ga ervanuit dat het COA ongelofelijk zijn best doet om mensen zo goed mogelijk te helpen. Het was voor iedereen wennen: hoe gedraagt het virus zich?’’ zei Schuiling. Volgens hem is er wel discussie geweest over wie waar verantwoordelijk voor is, volgens de Veiligheidsregio is het COA: ,,primair verantwoordelijk voor de mensen aan wie zij de zorg is toevertrouwd.’’ Net zoals een verzorgingstehuis verantwoordelijk is voor de bewoners daarvan.

Les geleerd

,,Belangrijkste les: zorg dat je voldoende reserveplekken hebt’’, concludeerde Schuiling. Volgens hem zijn die er op dit moment voor Groningen voldoende, hoewel hij een slag om de arm houdt: het kan zijn dat er eventueel in de toekomst een beroep op Groningen wordt gedaan vanuit een andere Veiligheidsregio.

In Groningen wordt de situaties nu scherp bijgehouden, zegt hij. ,,Dat vergt dat je heel kort op de bal zit. Wat neem je waar? Niet alleen in het azc, maar ook in de omgeving.’’

Al met al is hij tevreden met hoe er met de ontstane crisis is omgegaan: ,,We hebben heel nuchter gekeken naar wat ons te doen staat, we hebben de schouders eronder gezet en we hebben het opgelost. Dat vind ik het mooie van deze casus; zoals we het hebben gedaan. We hebben wat te betekenen voor anderen, die er ook niet voor hebben gekozen om ziek te zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu