Noodopvang in Eurohal Zuidbroek blijft half jaar langer open

Kinderen uit de noodopvang in Zuidbroek versieren de kerstboom. Door het gebrek aan opvang en doorstroming van statushouders zijn veel asielzoekers aangewezen op noodopvang.

Kinderen uit de noodopvang in Zuidbroek versieren de kerstboom. Door het gebrek aan opvang en doorstroming van statushouders zijn veel asielzoekers aangewezen op noodopvang.

De noodopvang voor asielzoekers in de Eurohal in Zuidbroek blijft een half jaar langer open. De gemeente Midden-Groningen verlengt het contract onder de voorwaarde dat de bestaande maatregelen voor de veiligheid in en buiten de opvanglocatie blijven bestaan.

In de Eurohal is sinds september vorig jaar plek voor maximaal 500 vluchtelingen. Midden-Groningen had bij de opening al toegezegd dat een verlenging met een half jaar tot de mogelijkheden behoorde. Volgens burgemeester Adriaan Hoogendoorn zijn er buiten de opvang bijna geen incidenten geweest.

Voorwaarde van de gemeente is dat de Koninklijke Marechaussee tot september 2023 actief blijft in en om Zuidbroek. Daarnaast zijn twee beveiligers aanwezig, die hun werk wat betreft de gemeente ook moeten blijven doen.

Tussen bewoners onderling is het wel onrustig. Eind februari doken video’s op waarin te zien is hoe een groep van meer dan tien agenten met honden en wapenstokken tegenover een groep bewoners staat. Bewoners van de opvang vertellen dat dit gebeurde na een ruzie tussen bewoners onderling en met COA-medewerkers. Tenminste twee bewoners van de noodopvang zijn, naar aanleiding van dit incident tijdelijk naar een andere locatie gestuurd.

‘Wrijving’

Hoogendoorn zegt daarover: ,,De plek is niet ideaal met 500 mensen in een beperkte ruimte die dag in dag uit wachten op hun verdere asielprocedure. Dan krijg je wel eens wrijving. Wij dringen er dan ook nadrukkelijk bij het COA op aan dat er aandacht is voor deze situatie. Dat mensen, ook al is het een noodopvang en het verblijf daar zeer tijdelijk, in een leefbare situatie moeten kunnen verblijven.”

De afspraken over de noodopvang lopen tot september van dit jaar.