150 vluchtelingen uit Ter Apel kunnen terecht in Topsporthal Leek

De Topsporthal in Leek is bezig met de voorbereidingen voor de opvang van 150 vluchtelingen. Dat gebeurde eerder in deze sporthal in Vledder. Foto: René Wiegmink

De topsporthal in Leek wordt met spoed klaar gemaakt om de komende weken crisis noodopvang te bieden aan 150 vluchtelingen uit Ter Apel.

De gemeente Westerkwartier heeft daarvoor een verzoek gekregen van het rijk. Eerder deze week was de plek al aangewezen door de Veiligheidsregio Groningen. Omwonenden worden woensdagavond geïnformeerd.

Volgens burgemeester Ard van der Tuuk van Westerkwartier kwam Leek in beeld omdat de gemeenteraad van Westerkwartier zich eerder uitsprak voor hulp aan vluchtelingen in noodsituaties.

‘Schouder aan schouder met Ter Apel’

Het rijk verzocht alle 25 veiligheidsregio’s om 150 plekken beschikbaar te stellen. Volgens Van der Tuuk doet Westerkwartier dat graag. ,,We staan vanuit Westerkwartier en als Veiligheidsregio Groningen schouder aan schouder met Ter Apel, waarvan we allemaal de schandelijke beelden kennen. We hopen dat alle gemeenten In Nederland dit ook doen.’’

Volgens de gemeente is de crisis noodopvang bedoeld voor een aantal weken. Daarna vertrekken de vluchtelingen naar een andere locatie elders in het land. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers zoekt ondertussen een oplossing voor de middellange termijn.

Oekraïners

Westerkwartier opent volgende week ook een opvangcentrum voor 150 mensen in het voormalige Gomarus College in Zuidhorn. Dat is speciaal bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Voor zover bekend (registratie van deze groep is niet verplicht) verblijven er momenteel 177 vluchtelingen uit dat land in de gemeente, van wie 105 bij particulieren. Van de circa 120 gemeentelijke opvangplekken in Electra, Grootegast en Sebaldeburen maken momenteel 72 Oekraïners gebruik.

Nieuws

menu