Noodopvang voor asielzoekers in Zoutkamp zit vol. Rijk op zoek naar tweede opvanglocatie

De kazerne bij Zoutkamp Foto: Marcel van Kammen

De rijksoverheid zoekt een tweede tijdelijke opvanglocatie voor pas gearriveerde asielzoekers. Dit omdat de noodopvang bij Zoutkamp vrijwel vol zit.

Dat schrijft VVD-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van asielzaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De noodopvang in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp werd enkele weken geleden geopend. Het Aanmeldcentrum in de grote opvanglocatie in Ter Apel, waar nieuwe asielzoekers zich normaal melden, werd toen vanwege de corona-crisis gesloten.

Sindsdien worden nieuwkomers per bus van Ter Apel naar Zoutkamp gebracht. De kazerne daar kan eigenlijk 300 mensen herbergen maar vanwege de crisis is meer onderlinge afstand vereist en is 210 het maximale aantal.

Bestaande opvanglocaties

,,Op dat aantal zitten we nog niet helemaal maar gekeken naar een andere noodlocatie’’, zegt een woordvoerder vam het ministerie van veiligheid en justitie. ,,Er zijn trouwens ook andere opties. Mogelijk is ook om asielzoekers die in de kazerne zitten, te verdelen over al bestaande opvanglocaties. Waardoor er meer ruimte ontstaat in de kazerne.’’

In de brief aan de Tweede Kamer, die tevens is ondertekend door de ministers Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en Dekker (rechtsbescherming) staat ook dat de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) is begonnen aan een proef met het zogenoemde telehoren. Daarbij worden asielzoekers digitaal, op afstand, gehoord waardoor asielprocedures toch doorlopen kunnen worden. ,,Als dat telehoren goed loopt, kan het verder worden opgeschaald’’, zegt de woordvoerder.

Vanwege dezelfde corona-crisis is de instroom van asielzoekers momenteel heel gering. ,,Er is wel sprake van enige uitstroom, bijvoorbeeld doordat statushouders een woning krijgen en dus de opvanglocaties verlaten’’, zegt COA-woordvoerder Werner van Bastelaar. ,,Daardoor daalt het totaal aantal bewoners van de azc’s licht.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu