Nooit meer een parkeerboete: nieuwe dienst waarschuwt wanneer de parkeerwachters langs je auto rijden

Een scanauto van de gemeente Rotterdam. In sommige steden zijn scanauto's een goudmijn. Foto: Archief/Ilah Rubio

'Ding! Er rijdt een scanauto in de straat'. Een Amsterdamse start-up lanceerde een app die de beruchte parkeercontrole-auto's herkent. Gebruikers van de dienst krijgen een seintje zodra een controlevoertuig langs hun geparkeerde auto rijdt.

Het systeem gebruikt kunstmatige intelligentie om de auto's van de parkeerhandhaving te herkennen. Met behulp van dashcams en beveiligingscamera’s worden de scanauto's gevolgd. Gebruikers van de dienst kunnen hun dashcam aan het systeem koppelen. ParkeerWekker , zo heet de app, ziet vervolgens of en wanneer een scanauto langsrijdt.

‘Vergeetachtige’ gebruikers ontvangen een sms’je wanneer dat gebeurt. Vanaf dat moment heb je enkele minuten de tijd om via een parkeerapp de betaling aan te zetten, waarmee je een boete ontloopt. Het kost je 1,49 per keer dat de app een melding voor je maakt.

Testfase

ParkeerWekker zit nog in de testfase, maar volgens de oprichters wordt al 95 procent van de passerende scanauto's herkend. Bij loos alarm wordt er geen geld in rekening gebracht. ParkeerWekker is op dit moment in tien steden te gebruiken, waaronder Groningen.

Gemeenten zullen naar verwachting niet blij zijn met de ontwikkeling, maar tegelijkertijd lijkt het concept moeilijk te verbieden. Ook de app Flitsmeister, die waarschuwt waar snelheidscontroles staan, is niet illegaal in Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu