Noordelijke GGD's: langetermijnonderzoek klimaatbeleid is hard nodig (maar wie gaat het doen?)

GGD: gezondheidsrisico's door klimaatregels ANP

Mosterd na de maaltijd. Zo reageert Lies Zondag van Tegenwind N33 op de brief van de regionale GGD’s, waarin zij vragen om meer onderzoek naar de gezondheidseffecten van klimaatbeleid.

Zondag streed jarenlang tegen de komst van het omstreden windmolenpark bij Meeden. Begin deze maand werd begonnen met de werkzaamheden. „Wij riepen tien jaar geleden al dat er meer onderzoek moest komen. Destijds wilden ze dat niet doen.”

Ook in het afgelopen voorjaar werd een beoogd regionaal onderzoek naar de invloed van windmolens op de gezondheid van tafel geveegd. Dat had moeten plaatsvinden bij windpark DrentseMonden en Oostermoer bij 1E Exloërmond. Wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn zei toen dat het wettelijk niet mogelijk was om de beoogde MRI-scannen uit te voeren bij dertig mensen.

‘Een windturbinesyndroom bestaat niet’

In het buitenland zijn volgens Zondag wel veel wetenschappelijke artikelen geschreven over de gevolgen van windmolens. In een onderzoek van de Duitse professor Christian-Friederich Vahl staat onder meer dat de onhoorbare frequenties kunnen zorgen voor hart- en vaatziekten, vertelt ze.

„Maar die onderzoeken worden weggewuifd omdat ze uit het buitenland komen.” De GGD stelt zich te voorzichtig op, vindt Zondag: „Ik vind dat ze best een duidelijk standpunt mogen innemen.” Zij roept de GGD op om ook die onderzoeken mee te nemen. „We hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden.”

De GGD’s van Groningen en Drenthe ondertekenden de brief aan minister Wiebes niet, maar onderschrijven de noodzaak van meer onderzoek. De kritiek van Zondag delen ze niet. „Voor elk standpunt kun je wetenschappelijk onderzoek vinden dat het onderbouwt, maar wij onderschrijven het niet. Een windturbinesyndroom bestaat niet”, zegt Machiel Vonk van de GGD Groningen.

Geluidshinder en stress

Vonk ziet meer heil in onderzoek naar de gevolgen van windmolens op de mentale gezondheid. „Wat wij zien is geluidshinder en stress. Niet omdat die windmolen wat doet, maar omdat mensen zich eraan ergeren dat die er staat. En stress is ongezond.” Dat gaat niet in de koude kleren zitten. „Mensen kunnen er bijvoorbeeld slapeloze nachten van krijgen.”

Volgens Vonk moet onderzoek ook verder gaan dan alleen windmolens. Over de hele linie van maatregelen tegen klimaatverandering moet rekening gehouden worden met gezondheidsrisico’s.

Van bomen die allergische reactie kunnen opwekken tot de onduidelijkheid over de langdurige gevolgen van de uitstoot van biogascentrales. Voor onderzoek heeft de GGD zelf geen geld. Wie het dan wel gaat doen?

„Wij niet”, zegt Rob Hageman. Hij is woordvoerder van de RWE, eigenaar van de kolencentrale in de Eemshaven. De energiefabriek moet in de toekomst worden omgebouwd tot een biomassacentrale. „Er zijn al onderzoeken waar redelijk wat wetenschappers mee bezig zijn geweest.”

De fabriek voldoet volgens Hageman aan de norm. In het ‘laatste stukje’ over ultrafijnstof ziet de energiegigant geen rol voor zichzelf weggelegd.

„Dat is dan voor rekening van de GGD. Wij gaan niet over volksgezondheid, wij produceren energie. Wij hebben de verantwoordelijkheid genomen door een elektrostatische filter te installeren. Die kostte ongeveer een miljard en vangt 99.9 procent van de stoffen op.”

Nieuws

Meest gelezen

menu