Noordelijke acquisitiefraudeurs voor de rechter

Foto Archief DvhN

Vier noorderlingen die worden verdacht van een omvangrijke acquisitiefraude staan maandag voor de rechtbank Almelo. Ze zouden voor miljoenen euro's bedrijven hebben opgelicht.

Vier noorderlingen die worden verdacht van een omvangrijke acquisitiefraude staan maandag voor de rechtbank Almelo. Ze zouden voor miljoenen euro's bedrijven hebben opgelicht.

Fraude
De verdachten zijn een 54-jarige man uit Wildervank en drie mannen (58, 35 en 24 jaar) uit Veendam. De vier worden gezien als de hoofdverdachten in een criminele organisatie die op grote schaal fraudeerden. Het kwartet werd december 2014 al opgepakt.

De mannen onderhielden met negen andere verdachten uit Drenthe en Groningen tal van websites. Daarop vermeldden ze namen van nietsvermoedende bedrijven. De verdachten belden onder valse naam de bedrijven om te vertellen dat de vermeldingen op hun sites niet langer gratis zouden zijn. Als de ondernemers niet wilden betalen, kregen ze het verzoek om dat te bevestigen door een fax of e-mail te ondertekenen en deze terug te sturen.

Kleine lettertjes
Daar ging het mis voor minimaal 2500 (!) gedupeerde ondernemers. Want in de kleine lettertjes stond juist dat de bedrijven tekenden voor een nieuwe overeenkomst voor een vermelding op de websites. Ze kregen daarop maandelijks forse rekeningen gestuurd. Als ondernemers weigerden te betalen, konden ze rekenen op diverse bedreigingen van de bende. Hen werd in niet mis te verstane bewoordingen gewezen op het contract dat ze zouden hebben getekend.

Meerdere bedrijven en ondernemers deden aangifte van fraude. Het leidde uiteindelijk tot een groot onderzoek van de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket. Dertien mannen werden december 2014 opgepakt op verdenking van acquisitie- en belastingfraude. De FIOD deed invallen in tien woningen in Veendam, Winschoten, Beilen, Muntendam en Wildervank. Ook werden bedrijfspanden in onder meer Almere, Groningen, Leiderdorp en Zwolle doorzocht. De zoektocht ging ook de grens over. Ook in Bulgarije en Turkije waren er invallen rond dit criminele netwerk.

Volgens de FIOD gaat het om minstens drie miljoen euro dat is afgetroggeld van ondernemers.

Nieuws

Meest gelezen

menu