Noordelijke wietclub breidt uit door heel Nederland

De Social Club die gratis medicinale wietolie verstrekt aan leden in het Noorden, gaat zich op heel Nederland richten. De club opent vestigingen in Leiden en Eindhoven.

Leeuwarden, Groningen en Zwolle

De stichting begon in Leeuwarden, opende later in Groningen en Zwolle en breidt nu verder uit. Mensen kunnen lid worden en informatie krijgen in de vestigingen. Voor een vrijwillige bijdrage krijgen ze de wietolie thuisgestuurd. Het wordt verzonden vanaf een geheim adres.

De club heeft een kleine 3000 leden. Veel mensen die het middel gebruiken lijden aan ziekten als kanker, MS, Crohn of reuma. Ze zeggen dat de olie pijn verlicht. Ze zouden medicinale wiet op recept kunnen krijgen, maar dat is duurder, omdat het vaak niet vergoed wordt.

Provoceren

Oprichter Rinus Beintema zegt dat er maandelijks 500 tot 600 leden bijkomen. Hij begon met de Social Club om mensen te helpen, maar ook om te provoceren. De Fries stoort zich al jaren aan het Nederlandse achterdeurbeleid waarbij wiet wel legaal verkocht mag worden in coffeeshops, terwijl het voor shops verboden is het te verbouwen of in te kopen.

Beintema hoopt met het steeds groter wordende ledenaantal te laten zien dat mensen toe zijn aan soepeler regels. Hij strijdt niet alleen voor legalisatie van olie, maar ook voor volledige legalisatie voor recreatief gebruik van cannabis.

’Gas geven’

De nieuwe vestigingen in Leiden en Eindhoven gaan op 1 januari open. Beintema heeft zijn komst gemeld bij de gemeenten . ,,Bij de eerste drie zaken zijn we gewoon van start gegaan, zonder aankondiging. Nu doen we het anders.’’ Doel van die aanpak is voor reuring te zorgen. Bij de eerste vestigingen verwachtte hij al discussie en bezoek van de politie, maar tegenwerking bleef uit.

Hij zou graag een proefproces in de rechtbank voeren over wat wel en niet mag. ,,Daarom gaan we nu nog wat extra gas geven. We gaan flink opschalen. Zo openen we een callcenter en hebben we professionele inpakmachine, zodat we veel meer bestellingen aankunnen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu