Noordelijke ziekenhuizen gezond, maar Treant moet wel oppassen

Faillissement van ziekenhuizen in Drenthe en Groningen valt niet te verwachten. Foto: ANP

De kans dat een van de noordelijke ziekenhuizen op een faillissement afstevent, lijkt vrijwel uitgesloten.

De ziekenhuizen in Groningen en Drenthe staan er allemaal financieel veel beter voor dan MC Slotervaart en MC IJselmeerziekenhuizen die donderdag failliet gingen. Vergelijkbare situaties zijn in deze regio dan ook niet te verwachten.

Treant moet oppassen

Dat betekent niet dat er geen reden tot zorg is. De Treant Zorggroep met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal moet oppassen. De ziekenhuizen binnen die zorggroep – Refaja in Stadskanaal, Bethesda in Hoogeveen en het Scheper in Emmen – draaien al een aantal jaren met verlies, maar dat wordt gecompenseerd door winst op de ouderenzorgtak binnen Treant.

De ziekenhuizen hebben al ingegrepen door te snijden in personeelssterkte en de afdelingen verloskunde in Stadskanaal en Hoogeveen te sluiten. Door een werkgroep onder leiding van zorgverzekeraar Zilveren Kruis worden er plannen gesmeed die een financieel gezonde toekomst moeten waarborgen.

Alle andere noordelijke ziekenhuizen (UMCG/OZG, WZA, Martini en Isala Meppel) draaien financieel goed.

Bankroet komt niet uit de lucht vallen

Het bankroet van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen, met vestigingen in onder meer Lelystad, Dronten en Emmeloord, komt niet uit de lucht vallen. Ze kampten al lang met financiële en bestuurlijke problemen. De ziekenhuizen zijn in handen van zorgondernemer Loek Winter. Ze kwamen in financiële problemen toen financiers het vertrouwen opzegden en de geldkraan dichtdraaiden.

Patiënten die nog in het MC Slotervaart liggen moeten vrijdag vóór 15.00 uur zijn overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Mensen die op een polikliniek zijn geholpen mogen wat langer blijven. De poliklinieken blijven voorlopig open omdat er nog veel afspraken staan gepland. Medewerkers is met klem gevraagd te blijven werken, hoewel de salarissen deze maand niet zijn uitbetaald. Ziekenhuizen in de omgeving van de failliete IJsselmeerziekenhuizen hebben gisteren overlegd met zorgverzekeraar Zilveren Kruis over het overnemen van zorg en patiënten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu