Groningen gaat zorgmedewerkers met luchtwegklachten testen op coronavirus

Mondmaskers. Foto: "Phil nijhuis"

Groningen gaat huisartsen, revalidatie-artsen, verpleegkundigen en thuiszorgers met lichte klachten laagdrempeliger testen op het coronavirus. De hoop is dat het vitaal zorgpersoneel zo langer op de been gehouden kan worden.

Dat hebben het Universitair Medisch Centrum Groningen, het laboratorium Certe en de Groningse GGD afgesproken. De GGD gaat zorgmedewerkers in een aparte locatie bij het UMCG screenen of ze voor de test in aanmerking komen. Tot nog toe kwamen alleen UMCG-medewerkers voor deze test in aanmerking, melden woordvoerder Janneke Kruse en viroloog Coretta Van Leer.

Om voor een test in aanmerking te komen moeten zorgmedewerkers 48 uur last hebben gehad van griepachtige klachten, zoals hoesten, verkoudheid of koorts. Huisartsen kunnen zorgpersoneel dat deze klachten heeft telefonisch aanmelden bij GGD Groningen. De GGD kijkt dan of de persoon inderdaad voldoet aan de eisen en verzorgt de toegang tot de testprocedure. De dienst geeft ook de uitkomst aan de geteste zorgmedewerker door.

In Drenthe komt geen screeningslocatie voor zorgverleners.

Nieuwe strategie

Arts-microbioloog Alex Friedrich, zelf gevloerd door de longziekte , schrijft op de website van van de Rijksuniversiteit Groningen dat het gaat om een nieuwe strategie. ,,Vorige week was het nog ‘we laten het los’, omdat het zuiden dat ook deed, maar in het Noorden is de situatie anders, dus dat moeten we niet doen.”

Volgens Friedrich wordt er in het Noorden misschien wel tot vijf keer meer getest dan in het Zuiden. De besmettingscijfers die het RIVM en de GGD’s dagelijks naar buiten brengen geven een steeds vertroebelder beeld van de werkelijke omvang van de corona-epidemie in het Noorden. De dagelijkse melding van het RIVM van het aantal patiënten dat tot nu toe in een ziekenhuis opgenomen is geweest is bijvoorbeeld ook een zware onderschatting. Patiënten die thuis positief getest zijn en later alsnog naar het ziekenhuis moeten, komen in deze statistieken niet voor.

Medewerkers met lichte klachten getest

De beste indicatie van de omvang van de corona-epidemie komt uit de uitslag van de testen van het UMCG onder de eigen medewerkers met lichte luchtwegklachten. Van deze medewerkers blijkt 4 procent het nieuwe coronavirus bij zich te dragen. Uit een steekproef van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg Nivel, in opdracht van het RIVM, bleek een week eerder dat één op de zes Nederlanders griepachtige klachten ervaart.

Het medisch microbiologische laboratorium Izore (Leeuwarden) en Certe (Groningen) testen momenteel elk tussen de honderd en 120 monsters per dag, meldt directeur Anne-Marie van Elsacker. Ze waarschuwt dat de mogelijkheden om de testcapaciteit uit te breiden beperkt zijn. Technisch lukt dat enigszins, maar de uitvoering en juiste afname vereisen deskundig personeel en dat is niet zomaar opgeleid. ,,Als je niet zorgvuldig test, loop je risico op foute diagnoses, met alle gevolgen van dien.”

De ingezette verplaatsing van zieke Brabanders naar Noord-Nederland kan volgens Van Elsacker gevolgen hebben voor de vraag naar diagnostiek. Vrijdag nam UMCG nog eens zes coronapatiënten op, bovenop de twee van donderdag.

Nieuws

menu