Impopulaire maatregelen bij voetbalvereniging Noordster in Oude Pekela. 'We willen hier geen Oldambtster toestanden'

Het bestuur van v.v. Noordster is de vernielingen beu en grijpt in.

Het bestuur van v.v. Noordster is de vernielingen beu en grijpt in. Foto: Huisman Media

De voetbalvereniging Noordster uit Oude Pekela heeft een aantal impopulaire maatregelen genomen om vernielingen en vandalisme op het sportcomplex in te dammen. ,,We willen hier geen Oldambtster toestanden.”

Het bestuur van de voetbalvereniging heeft besloten dat mensen die niets op het complex te zoeken hebben de toegang wordt ontzegd. Eigen leden is verzocht om na de training het sportpark zo snel mogelijk te verlaten. De maatregelen gaan per direct in.

,,We kunnen niet anders. We beseffen dat het geen populaire maatregelen zijn, maar we willen voorkomen dat het uit de hand loopt en dat we te maken krijgen met ‘Oldambtster toestanden’ ”, verklaart voorzitter Raymon Drenth de drastische maatregelen. Hij doelt op de problemen in Winschoten waar een jeugdgroep voor veel overlast zorgt.

Jongerenwerker vaker op complex

Drenth somt een aantal vernielingen van de laatste weken op. ,,Een raam is ingegooid, negen tribunestoelen kapot gemaakt, een pupillendoel vernield en er zijn meerdere doelnetten kapot gemaakt. Ook wordt er gevoetbald op velden die in onderhoud zijn. De schade loopt in de duizenden euro’s.”

Ondertussen heeft Drenth contact gehad met medewerkers op het gemeentehuis in Oude Pekela. ,,Ik heb mijn zorgen kenbaar gemaakt en de gemeente heeft aangegeven dat er intensiever wordt gehandhaafd. Ook laat de jongerenwerker zich vaker zien op het sportpark.”


Drenth zegt dat de gemeente moet helpen vernielingen te voorkomen. ,,Hangjongeren hebben geen eigen plek om samen te komen. Regel iets, faciliteer iets, want anders loopt het uit de hand. Dit moet aan de voorkant aangepakt worden, voordat het uit de hand loopt.”

Wie de boosdoeners zijn, heeft het bestuur nog niet kunnen achterhalen. ,,Het is een tienergroep, maar bewijzen kunnen we tot dusver nog niets.”

Feit is wel dat de hekken sneller dichtgaan na de training. Om de daders van de vernielingen op te sporen zijn vrijwilligers verzocht een oogje in het zeil te houden en mensen, als dat nodig is, aan te spreken op hun gedrag.