Hittegolf in het water: de Middellandse Zee tikt de 30 graden aan. Wordt onze Waddenzee ook zo warm?

Wie zojuist een vakantieduik heeft genomen in Middellandse Zee merkt het. De zee is tropisch warm. Te warm, volgens experts. Ook in onze eigen Noordzee en Waddenzee stijgt de temperatuur. En dat is geen goed nieuws voor de dieren die er leven.

Pootje baden op Ameland tijdens de hittegolf van vorige week.

Pootje baden op Ameland tijdens de hittegolf van vorige week. Foto: JanSpoelstra

In Zuid-Europa beleven we deze zomer niet alleen hittegolven op land, de zeeën zuchten er ook onder. Letterlijk. Want behalve golven met mooie witte schuimkoppen, kent de zee onder water eveneens hittegolven. Het water van de Middelandse zee is op sommige plekken 30 graden. Dat zijn temperaturen die je normaal alleen waarneemt in de Cariben, bij Aruba, Bonaire of Curaçao.

De Blob?

Een zeehittegolf heet Blob in Engels wetenschappelijk jargon. De langste Blob ooit duurde van 2013 tot 2016. Deze zeehittegolf hield verwoestend huis in het noordoosten van de Stille Oceaan. Het hele ecosysteem in het gebied raakte ontregeld. Duizenden vogels stierven, het aantal kwallen ging enorm omhoog en de groei van schadelijke algen kreeg een boost, wat dan weer resulteerde in de vergiftiging van zeezoogdieren.

Wetenschappers nemen nu nog nieuwe effecten van die Blob waar, onder meer op kelpwouden, grote algenbossen onder de zeespiegel. Sommige kelpwouden ondervonden weinig hinder van de hittegolf en andere verwoestend veel. Ook kwamen er meer zee-egels. Zes jaar na de Blob is het ecosysteem in het noordoosten van de Stille Oceaan nog altijd niet helemaal hersteld.

Tot wel 5 graden warmer dan gemiddeld

Nieuws

menu