Norris Bennett (85) overleden, de Amerikaan die een ode schreef aan Stadskanaal

Norris Bennett was een graag geziene gast in de Veenkoloniën. Foto: The Ebony Hillbillies.

Folkzanger Norris Washington Bennett is 5 mei 2020 in zijn woonplaats New York op 85-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan schreef in de jaren zeventig een ‘Ode aan Stadskanaal’.

Hij was één van de inspiratiebronnen van zanger/presentator Henk Scholte, die opgroeide in Stadskanaal. Bennett bleek een graag geziene gast in de Veenkoloniën, trad als een van de eersten op in het net opgerichte jongerencentrum Rajakimoes en stond in de jaren zeventig en tachtig verscheidene keren op het podium met Törf, de band van Scholte. Hij schrijft op Facebook: ‘ Norris swigt, mor d’herinnern aan om blift .’

Van Rajakimoes naar Hedon

Bennett schreef begin jaren zeventig een afscheidslied voor de eerste cultureel werker Geert Beikes, die Rajakimoes verliet om bij poppodium Hedon in Zwolle aan de slag te gaan. Het nummer ‘Girard’ is een ode aan Stadskanaal. De eerste twee coupletten van het nummer ‘Girard’ luiden.

Snelweg naar nergens

Where the waters in canals
Flow down to greet the sea
There’s a highway going nowhere
With a soul that’s flying free
There’s the sunlight that’s been waiting
For the dusk to change to dawn
And there are hearts and thoughts a-growing
‘Cause you’ve been here and gone

There are thoughts that are willing
To be captive to the mind
Broken bits of joy and sorrow
In the eyes of all mankind
Though the night seems long and darkest
Just before the dawn
There are hearts and thoughts a-growing
Çause you’ve been here and gone

Een uitvoering van het nummer door Henk Scholte staat op Soundcloud:

Ocala, Florida

Norris Washington Bennett, multi-instrumentalist en zanger, werd op 17 februari 1935 geboren in Ocala, Florida en groeide op in de heuvels in het noorden van Buffalo, New York. Ondanks een gezondheid die hem al vroeg in zijn leven in de steek liet, reisde hij de hele wereld over om muziek te maken. De man had verschillende baantjes, was docent Engels en woonde een tijd in Haarlem. Hij keerde in 2000 terug naar New York, maar kwam ieder jaar terug voor ‘the European World of Bluegrass’.

Volgens de website van The Ebony Hillbillies, zijn band, was Bennett een performer van wereldklasse die op het podium stond met grote namen uit de wereld van de folkmuziek. Zoals Arlo Guthrie, Mississippi John Hurt, Joan Baez, The Dubliners, The Chieftains en Max Roach. Hij bracht onder meer twee soloplaten uit: Challenge en Norris’ People .

Wat het hart voelt

Derroll Adams, zijn vriend en collegamuzikant zei over Bennett: ‘A man simply singing and playing what his heart feels, not straining his gizzard to be commercial or sound like somebody else, just himself .

Beikes zegt over hem op Facebook, in een reactie op het bericht van Scholte: ‘Zo’n sympathieke man...’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu