Nu 1273 coronapatiënten op intensive care: 'Voor komende twee weken is het op te vangen'

De corona-polikliniek in het UMCG. Foto: ANP/Kees van de Veen

Het aantal coronapatiënten dat in Nederland op de intensive care ligt bedraagt nu 1273. Dat zijn er 82 meer dan gisteren. Voor de komende twee weken lijkt het erop dat er genoeg plek is, als de voorspellingen kloppen, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Kuipers gaf net een update in het Rotterdamse Erasmus MC. ,,De toename van 82 is iets meer dan gisteren, maar beduidend minder dan vorige week, toen we er soms meer dan honderd per dag hadden”, zei Kuipers. De bedoeling is om komend weekend naar 2400 beschikbare ic-plekken te gaan. ,,Je ziet dat we inmiddels zijn gegroeid naar zo’n 2100.” Ruim vijfhonderd ic-bedden zijn nodig voor niet-coronapatiënten.

Kuipers zei, op een vraag of de stijgende lijn afvlakt, dat hij gezien de voorspellingen verwacht dat Nederland nog twee weken goed vooruit kan. Over de vraag wat er daarna moet gebeuren, als de vraag het aanbod gaat overstijgen, zei Kuipers: ,,Dan kunnen we eventueel naar het buitenland kijken om mensen over te plaatsen. We hebben twee weken de tijd om ons voor te bereiden. We hebben nu contact met negen Duitse ziekenhuizen. Dat kunnen ook ziekenhuizen verder weg zijn. Een beschikbaar bed is een beschikbaar bed.” Hij vertelde ook dat er inmiddels 28 ic-patiënten zijn vervoerd naar ziekenhuizen waar meer plek is.

Goed nieuws

Kuipers had ook goed nieuws: omdat de ziekenhuizen in Noord-Brabant de toename zien afvlakken (en fors hebben uitgebreid) kunnen de Brabantse ziekenhuizen nu ook patiënten overnemen van andere provincies: ,,Dat is mooi.”

Zo'n vijftig mensen die op de intensive care hebben gelegen, zijn daar inmiddels gezond en wel vanaf gekomen. Een klein aantal nog, omdat de ernstig zieken lang op de ic liggen, gemiddeld zo'n drie weken. De kans dat de instroom binnen twee weken minder groot is dan de uitstroom, is niet groot. ,,De voorspelling is dat de instroom de komende twee weken nog groter zal zijn dan de uitstroom,” aldus Kuipers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu