Nuchter Overschild: '1,5 miljard? Het rijk rekent naar zich toe. Wij willen nu wel eens door met ons leven'

Het rijk stort 1,5 miljard uit over Groningen om er de huizen voor eens en altijd veilig te maken. Met dit versterken heeft het Groningse dorp Overschild ervaring, zij het niet altijd positief.

Eind mei bracht koning Willem-Alexander nog een bezoek aan Overschild. Bijna alle huizen in dit dorp worden gesloopt, ze zijn te zwaar beschadigd door de aardbevingen.

Eind mei bracht koning Willem-Alexander nog een bezoek aan Overschild. Bijna alle huizen in dit dorp worden gesloopt, ze zijn te zwaar beschadigd door de aardbevingen. Foto: Kees van de Veen

Stralend staan Gyna en Jan Folkersma voor hun zojuist opgeleverde nieuwe huis aan de Meerweg in Overschild. Zij met een flinke bos bloemen. Hij met een schaal met wat hartigs. Sinds maart woont het echtpaar in een noodwoning in Appingedam. Vrijdag 6 november werd hun ‘nieuwe oude huis’ in Overschild opgeleverd.

,,Ons oude huis werd gekwalificeerd als een karakteristiek pand, dat bewaard moest blijven’’, zegt Gyna Folkersma. ,,Vandaar dat ons nieuwe huis een exacte kopie is van het Amsterdamse School-huis dat er eerst stond.’’ Glunderend: ,,Met dit verschil dat alles nu nieuw is.’’

Twee lange straten die elkaar kruisen

Overschild ligt boven in Midden-Groningen. Voorbij Slochteren, Siddeburen en Steendam. Feitelijk bestaat het dorp uit twee lange straten die elkaar ergens in het midden snijden. Daaromheen uitgestrekt land, vlak en open, hoogspanningsleidingen en daaronder veel gras.

Jaren geleden werd Overschild aangewezen als voorbeelddorp voor de versterking van het door aardbevingen geteisterde Groningen. Het dorp moest nieuw gebouwd. Als lichtend voorbeeld voor de versterking, als positief saldo onderaan de definitieve nota van de gaswinning, zou Overschild als een feniks uit de as herrijzen.

Huizen als bij toverslag minder onveilig

De minister kwam meermaals kijken en de koning liet er in mei van dit jaar voetstappen achter. De tijd holde de goede voornemens uit. Nadat een andere minister riep dat de gaswinning binnen afzienbare tijd zou stoppen, werden huizen die voorheen als onveilig waren gekwalificeerd, als bij toverslag ‘minder onveilig’ bevonden. Wie had gerekend op nieuwbouw moest zich opeens tevreden stellen met versterken.

Aan de zuidkant van Overschild ligt het Schildmeer, dat vanuit het dorp niet is te zien. De nabijheid van het water is wellicht de reden dat Overschild is gebouwd op een gemengde ondergrond van zand, veen en klei. Niet stabiel en daardoor vatbaar voor aardbevingen als gevolg van gaswinning, waardoor de huizen niet alleen scheuren, maar ook gemakkelijk verzakken.

Aan de Meerweg en Kanaalweg in Overschild is de versterking in volle gang. Tachtig procent van de huizen wordt gesloopt, grond wordt bouwrijp gemaakt, nieuwe huizen gebouwd en opgeleverd.

De pijn in Overschild is niet voor iedereen gelijk

Schuin tegenover het glimmende nieuwe huis van Folkersma maakt Hendrikje de Vries foto’s van de afbraak van haar huis. Ze woonde met vriend Willy en poes DJ bijna vijf jaar in de huurwoning aan de Meerweg.

,,Dit was wel mijn veilige haven’’, zegt Hendrikje vanachter haar zonnebril. ,,Natuurlijk; er wordt voor ons een nieuw huis teruggebouwd, maar wat hier gebeurt is niet onze keuze. Het overkomt je en je hebt je maar te schikken. De pijn in Overschild is niet voor iedereen gelijk.’’

Want wie aan de Meerweg en Kanaalweg woont is dankzij de NCG spekkoper, maar aan de Graauwedijk, de doorgaande weg door Overschild, verloopt de versterking onder regie van de gemeente al wat lastiger, terwijl wie buiten de bebouwde kom woont nog altijd niet weet waar hij of zij aan toe is.

Onveilige huizen worden als vanzelf veiliger

Zoals Jolanda Braam. ,,Wij weten sinds 2017 dat we in een onveilig huis wonen, maar zien dat het rijk naar zich toerekent. Onveilig verklaarde huizen worden met het verstrijken van de tijd als vanzelf steeds veiliger, lijkt het wel.’’

,,Ons huis, eens onveilig, wordt nu minimaal versterkt’’, vertelt Braam. ,,Zo langzamerhand staan wij op het standpunt: het maakt ons niet uit wat er gebeurt, als er maar wat gebeurt. Wij zitten al vier jaar in onzekerheid. Wij willen ook wel eens door met ons leven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu