Nuchtere Groningers staan in de file voor speciaalbier van Het Zotte Kalf

In de rij voor speciaal tapbier. Foto: Peter Wassing

De Mc Drive is bekend, net als de drive-inbioscoop. Maar een bierdrive-in? Bier kopen vanachter het stuur? Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf had de primeur in Groningen.

Het is een stil weggetje, De Trekweg naar Onderdendam. Natuurlijk, er fietst of wandelt wel eens iemand, er passeert wel eens een auto, maar daarna is het weer stil.

Maar deze zaterdagmiddag niet. Filevorming voor de boerderij van de familie Huisman die niet alleen jongvee houdt, maar die ook onderdak biedt aan Plattelandsbrouwerij Het Zotte Kalf. De brouwerij houdt deze middag een bierdrive-in. Liefhebbers kunnen er met hun auto terecht om vanachter het stuur literflessen tapbier te kopen.

21 fusten

Een aardigheidje, dachten de brouwers Freddy Venhuizen en Klaas-Jan Huisman (beiden 28). Ze zouden hun bier deze maanden volop op festivals en evenementen verkopen, maar door corona zaten ze met 21 fusten bier in hun maag. Collega-brouwers elders in het land, met hetzelfde probleem, organiseerden bierdrive-ins. Beter goed gepikt, dan slecht bedacht, vonden de Groningse brouwers.

Maar halleluja - dat het zó druk zou worden, daar hadden ze niet op gerekend. ,,Ik heb de hele middag non-stop alle kranen open gehad’’, zegt Freddy. ,,Alles is op. We hebben niks meer!’’

De eerste bezoekers melden zich direct om 13.00 uur en draaien hun auto het erf op. Een vriend van beide brouwers neemt de bestelling op, Freddy en Klaas-Jan staan achter de tap. Een literfles fatsoenlijk vol tappen kost even tijd. De rij auto’s groeit gestaag.

Drie kwartier wachten op een biertje

Ze komen van beide kanten, vanuit Winsum en vanuit Onderdendam. De automobilisten - en enkele fietsers - zien de lol in van zowel de Plattelandsbrouwerij als van de bierdrive-in. Maar drie kwartier wachten is wel láng. ,,Ik dacht: ik rij even snel langs’’, zegt Heleen van der Laan uit Winsum. Ze zit in haar auto en is inmiddels op het erf gearriveerd. Ze kan de tap zien. Ze hoorde over de bierdrive-in via Facebook. ,,Ik heb drie liter besteld. We moeten kopen bij de lokale ondernemer!’’

De ondernemers Freddy en Klaas-Jan kennen elkaar sinds groep 1 van de basisschool in Onderdendam. Toen ze studeerden in Groningen, dronken ze op een avond speciaalbier in café De Koffer. ,,Dat was niet te drinken vonden wij.’’ Ze vroegen zich af hoe mensen zoiets kunnen maken en nog verkopen ook en besloten: dat kunnen wij beter.

Ze lazen wat, proefden thuisbrouwsels van anderen, kochten een keteltje, een bottelapparaat en een gasbrander. Ze gingen aan de slag in de schuur bij Klaas-Jan thuis, ze brouwden raak met water, hop, mout en gist. En kregen steeds beter de smaak te pakken. ,,Bitter, zoet, chocola, fruit. Je kan zo veel met bier.’’

Professionele brouwerij

Na vijf jaar proberen en proeven, besloten ze er een professionele brouwerij van te maken, die ze Het Zotte Kalf doopten. Ze brouwen naast hun baan als jeugdhulpverlener (Freddy) en medisch laborant (Klaas-Jan). Ze leveren hun bier bij campings, slijterijen en cafés in de buurt. Ook café De Koffer verkoopt speciaalbier van hun hand.

Ondertussen rijdt Anouk op haar motor het erf op. Ze is de vriendin van een van de brouwers en kwam even kijken bij de bierdrive-in. Ze ziet direct dat ze mee moet helpen. Werk aan de brouwerij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu