Nul op de meter, maar toch een hoge nota

FOTO ARCHIEF DVHN

Dertig huurwoningen in Nieuw-Buinen die vorig jaar energieneutraal gemaakt zijn, blijken toch meer energie te vreten dan verwacht.

Stroomkachels die elektriciteitsmeters op hol doen slaan. Zonnepanelen die de hele zomer hebben uitgestaan. Isolatiewaarde die zwaar tegenvalt. Gepeperde naheffingen van de energieleverancier. Bewoners van nul-op-de-meterwoningen in Nieuw-Buinen klagen erover. Bram en Andrea Roose voelen zich door de wooncorporatie in de kou gezet en overwegen juridische stappen. De schrik sloeg het stel om het hart toen de energieleverancier de jaarnota presenteerde.

,,We moeten 500 euro bijbetalen'', zegt Andrea Roose. ,,Dat de verwarming een tijd niet voldoende werkt waardoor er een stroomvretende kachel moet worden geplaatst, kunnen wij niet helpen. Vanaf de installatie hebben onze 48 zonnepanelen praktisch de hele zomer uitgestaan. Bij toeval kwamen we er achter.'' Haar woongenot is verpest, zegt ze. ,,De verwarming maakt lawaai en uit metingen is gebleken dat de isolatiewaarde lager is dan ons is voorgespiegeld. Dit is een gebed zonder eind.''

Hettie Boekholt ziet eveneens haar jaarnota met vrees tegemoet. ,,Omdat de verwarming niet goed werkte, heb ik een elektrische kachel gehad. In twee maanden tijd heb ik evenveel elektriciteit verbruikt als normaal in een jaar. Het valt iedereen tegen.''

De woningen vallen onder het grote landelijke project Stroomversnelling. Uitgangspunt is dat voor de huurder de lasten hetzelfde blijven. Zij het dat het bedrag dat voorheen maandelijks werd betaald aan de energieleverancier, nu als EPV (energieprestatievergoeding) naar de verhuurder moet.

Met dat geld betaalt die weer het energieneutraal maken van meer woningen. Lefier heeft de betreffende huurders tot nu toe gevrijwaard van die EPV. Dit, omdat de dertig woningen in Nieuw-Buinen de eerste waren in een lang traject met alle te verwachten kinderziektes en ongemakken van dien.

Wat de wooncorporatie betreft is compensatie naar de huurders dan ook niet aan de orde. ,,We komen de huurders natuurlijk al een heel stuk tegemoet met het vrijwaren van de EPV. Het ligt ook aan het stookgedrag. Wie de hele dag de deur openzet heeft hogere lasten. Pas over een jaar kunnen we echt de balans opmaken'', zegt woordvoerder Elza Bulstra.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu